İş Zekası, Power Apps, Power Platform / 21 Temmuz 2020 / Miraç ÖZTÜRK
Merhaba, iyi günler.
Bugün Microsoft’un gözdesi ve kullanıcıların vazgeçilmezi olarak yer edinmiş Power Apps üzerine bazı bilgiler ve çözümlemeler aktarmaya çalışacağım.
Power Apps; iş gereksinimlerinize yönelik özel uygulamalar geliştirmek için hızlı bir uygulama geliştirme ortamı sağlayan bir uygulama, hizmet, bağlayıcı ve veri platformu paketidir.
İlk olarak 1 Kasım 2016 yılında yayına alınıp, hizmete sunulmuştur.
Temel amacı No Code – Low Code Technology (Düşük Kod Teknolojisi) fikrine-görüşüne yakın bir şekilde uygulama geliştirme imkanı sağlamak.Bir diğer deyişle ise yazılım geliştirme için harcanan ağırlıklı olarak kod yazma süreci yerine görsel olarak geliştirmeye dayanan bir çözüm sunmaktadır diyebiliriz.
Power Apps sunduğu çözümler ve özellikleri dahilinde;
- Zaman faktöründen tasarruf sağlayarak hızlı ve çevik uygulama geliştirebilir,
- Uygulamanızı merkezi bir yapıda oluşturarak tüm platformlara dağıtabilir,
- İş akış süreçlerinizde kolayca oluşturabileceğiniz senkronizasyon yapısı sağlayabilir,
- Veri kaynağı bazlı opsiyonel birçok konnektör ile derinlemesine analiz işlemlerinde bulunabilirsiniz.
Power Apps, popüler iş zekası ve raporlama aracı olan Power BI son güncellemeleri ile görselleştirme öğeleri içerisine dahil olup, Power BI ile senkronize bir şekilde sunduğu veri manipülasyonu çözümlemesi ile kurum ve kuruluşlar için tercih edilir bir alternatif olmaya başladı.
Yapısal olarak tüm Microsoft çözümleri ile entegre bir şekilde, sunduğu çeşitli konnektörler sayesinde birçok veri kaynağı üzerinden veri erişim imkanı sağlayarak hazır bileşen ve modül seçenekleri ile hızlı ve pratik bir şekilde uygulama geliştirme imkanı sağlaması popülaritesini gün geçtikçe arttıran en önemli özelliklerin başında gelmektedir.
Power Apps sunduğu bu çeşitli imkan ve özellikleri bazı baremler üzerinden çeşitli lisans modelleri ile kullanıcılara sağlamaktadır.
İki adet model tipi bulunmaktadır.
İlk lisans modeli 56₺ ücret bandında olup 2 Uygulama ve bir Portal ile, 50MB veritabanı kapasitesi ve 400MB uygulama bazlı dosya kapasitesi, ek yan iş akış çözümleri ile karşımıza gelmektedir.Uygulama üretim yoğunluğu fazla olmayan ve kısa ömürlü uygulamalar üreten (Anket – Kısa Dönemli Veri Analiz uygulamaları vs.) kurum ve kuruluşlar için ideal bir seçenek olarak benimsenmektedir.
Bir diğer lisans modeli olan 224,20₺ ücret bandı içerisinde sınırsız Uygulama ve Portal kaynağı ile 250MB veritabanı kapasitesi ve 2GB uygulama bazlı dosya kapasitesi, ek iş akış çözümleri ile karşımızaa gelmektedir.Uygulama üretim yoğunlu fazla ve uzun ömürlü olan kurum ve kuruluşlar için ideal bir tercih olarak görülmektedir. EK
Mevcut bir Microsoft hesabı ile kolayca gerekli kayıt işlemlerini gerçekleştirilebilir ya da ilgili adımlar üzerinden benzer işlemleri hızlıca sağlayabilirsiniz. EK
İlgili kayıt işlemleri gerçekleştirilip, Power Apps yönetici portalı üzerinde giriş yapıldıktan sonra aşağıdaki gibi bir yönetim paneli karşımıza çıkacaktır;
Yönetim paneli üzerindeki sol açılabilir panel içerisinde;
Giriş:Hızlı bir şekilde veri kaynaklarına bağlanma ve uygulama ya da portal oluşturma ve ek bilgilendirme içeriklerini içerisinde barındırmaktadır.
Öğrenin:Power Apps çözümleri üzerine hızlı, kolay ve pratik uygulama oluşturma, tasarım ve yönetim bilgilerini içerisinde barındırmaktadır.
Uygulamalar:Çeşitli ihtiyaçlara ve taleplere yönelik hazırladığınız uygulama-portal bilgilerini ve ayarlarını içerisinde barındırmaktadır.
Oluştur:Portal veya Uygulama oluşturma, veri kaynakları üzerinde çalışma ve hazır şablon yapılardan faydalanarak hızlı geliştirme seçeneklerini içerisinde barındırmaktadır.
Kısa yol öğeleri ile hızlı bir şekilde yapı oluşturmanıza olanak sağlar.
İçerisinde birçok hazır şablon uygulaması mevcut olarak bulunmaktadır.
Bu uygulamalar temel ihtiyaçları hızlıca karşılayacak ve sadece veri kaynağınızı bağlayarak aksiyon almanızı sağlayacak yapıda ücretsiz olarak hizmetinize sunulmuştur.
Mevcut hazır şablon uygulamalar birçok orta ölçekli şirketin iş akış takipleri için kolayca entegre edilip, raporlamalar içerisinde eş zamanlı çözümler için kullanılacak (ek olarak modellenecek) yapıdadır.
Veri:Uygulamalarımız için gerekli veri kaynaklarının bulunduğu, ayarlarının yapılandırıldığı ve düzenlendiği opsiyonel seçenekleri içerisinde barındırmaktadır.
Akışlar:Uygulamalarınız için çeşitli tetikleyici kontrol mekanizmalarını oluşturduğunuz ve düzenlediğiniz opsiyonel seçenekleri içerisinde barındırmaktadır.
Burada uygulamalarınız üzerinde oluşturduğunuz yapılarınız içerisine iş akışlarınızın birbirini tetikleyecek ve ilgili durumlar için aksiyon almanızı kolaylaştıracak çok çeşitli kurallar dahil edebilirsiniz.
Örneğin; Stok Takip-Envanter Takip yapısı kurulmuş bir uygulamada stok miktarı değerinin belirli bir değer altına düşmesi durumunda ilgili stok sorumlusu personeline otomatik olarak stok durumun anlık bilgileri ile ilgili stoktan ne kadar sipariş etmesi gerektiğine dair gerekli analizleri içeren bilgilendirmeleri mail olarak iletip, otomatik sipariş verme mekanizması kurulması sağlanabilir.
Sohbet Botları:Kod yazmadan çeşitli konular ve anahtar öbekler belirleyip doğrudan hazır yanıtlar ile standart yapıda veya kompleks çözümlemeler ile sohbet botları oluşturmanızı ve çeşitli düzenlemeler gerçekleştirmenizi sağlayacak çözümlemeleri içerisinde barındırmaktadır.
Örneğin; Oluşturmuş olduğunuz uygulamanıza yönelik soru-cevaplar ile uygulama kullanımını açıklayan anlatan-öğreten mini bot içerikleri oluşturabilirsiniz.
AI Builder:Oluşturduğunuz uygulamalarınıza yapay zeka yapılarını-kurgularını enjekte etmenizi ve çeşitli modellemeler ile uygulamalarınızı düzenlemenizi sağlayan çözümlemeleri içerisinde barındırmaktadır.
Çözümler:Uygulamalarımız ve veri modellerimiz için çeşitli çözümleri içerisinde barındırmaktadır.
Ayarlar:Genel olarak kullanıcı hesap bilgileri, yönetimsel ayarlar ve platform destek çözümleri gibi genel hizmetleri içerisinde barındırmaktadır.
Genel olarak platform üzerindeki yardımcı alanlar ve kısayollar bu şekildedir.
Dilerseniz hızlıca hazır şablonlar üzerinde bir test gerçekleştirelim.
Oluştur menüsü altından rastgele herhangi bir hazır şablonu seçerek devam edelim;
seçim gerçekleştirdiğimizde bizden opsiyonel olarak uygulamanın hangi platform (Tablet ya da Telefon) için kullanılacağını ve ek olarak oluşturacağımız uygulamanın adını belirlememizi istiyor;
Oluştur dediğimizde önceden herhangi bir uygulama oluşturmadıysak bize genel uygulama programlama ve tasarım panelini kuruyor (tekrardan hazır şablon belirlememiz gerekecek),
mevcut ekrandaki Bölge ayarlarından sonra tasarım panelimiz bizim için oluşturuluyor ve tekrardan rastgele bir hazır şablon seçerek incelemelerimize devam ediyoruz;
rastgele olarak seçimini gerçekleştirdiğimiz hazır şablon uygulamamız için bir veri depolama alanı talebinde bulunuyor (Google Drive, Dropbox, One Drive, Box);
Google Drive seçeneğini seçerek devam ettiğimde, Google hesabım ile oturum açmamı ve Google Drive bağlantısını kurmamı talep edecek;
gerekli giriş bilgilerini girerek, giriş işlemlerini gerçekleştirdiğimde son adım olan Kullan seçeneği ile uygulama oluşturmam ve kullanmam için bana gerekli izinleri vermiş olacak.
Kullan diyerek seçili hazır şablon ile devam ettiğimde;
seçimini gerçekleştirdiğim uygulamama yönelik tasarım ve programlama panelini bana hazırlayıp, gerekli çalışmalara yapabilmem için aktif hale getirip paneli doğrudan hizmetime sunuyor.
Uygulamamı sağ üst köşedeki Çalıştır tuşu ile (Play sembolü benzeri) çalıştırdığımda;
tarayıcım üzerinde hazır verileri ile çalıştırıp tüm yapıyı test etmem için olanak sağlıyor.
Uygulamamın tamamlandığını ve gerekli ihtiyaçları karşıladığını düşündüğüm anda ilgili personeller ile (Kullanıcı bilgileri mevcut olması gerekli-Microsoft Hesabı) paylaşabilir ve onların kullanımına açabilirim.
Ana menü üzerinden Paylaş diyerek;
uygulamamı öncelikle kendi bulut hesabım üzerinde uygulama ismini belirleyerek kayıt edip;
sonrasında ise ilgili Microsoft Hesabı bulunan kullanıcılar ile paylaşabilirim.
Paylaşım gerçekleştirirken ilgili kullanıcılara belirli kısıtlamalar ile izinlerde tanımlayabilirim.
Buraya kadar adımlarını irdelediğimiz uygulama işlemleri hazır şablonlar üzerindendi.
Boş bir yapı oluşturarak-açarak uygulama geliştirmek biraz daha efor ve zaman gerektiriyor.Fakat diğer programlama dillerinde oluşturduğunuz uygulamalarla kıyaslandığında birçok detay ve işlem ile ilgilenmeniz gerekmiyor, bu da Power Apps üzerinde uygulama geliştirmeyi daha cazip hale getiriyor.
Kıyaslama yapıldığında ise;
Power Apps üzerinde uyuglama geliştirme daha kolay, daha hızlı ve daha pratik.
Fakat;
- Her kullanıcınızın Micrsoft hesabı olması gerekiyor,
- Belirli durumlarda lisanslı kullanıcı gerekiyor,
- Sürekli bir maaliyet yapısı oluşuyor,
- Tasarımını oluşturduğunuz ve programladığınız yapı tam esnek olmuyor, yapıya tam müdahele edemiyorsunuz.
Yazımı sonlandırmadan ek olarak Power Apps üzerine canlı ve güncel paylaşımlarda bulunan youtube Microsoft Power Apps hesabını;
ve Power Apps üzerinde sürekli çalışmalarda bulunan Shane Young youtube hesabını;
takip etmenizi öneririm.
Gelecek yazılarda görüşmek üzere.
İyi çalışmalar…