İş Zekası, Power BI, Power Platform / 14 Mayıs 2021 / Miraç ÖZTÜRK
Merhaba iyi günler.
Bugün iyileştirmelere ve geliştirmelere hız kesmeden devam eden; topluluklar üzerindeki geri dönüş,fikir ve önerileri uçtan uca değerlendirip yenilikler sunmaya çalışan Power BI ekibinin yayınlamış olduğu #2021Mayıs güncellemesine ait bazı notlarımı sizlere aktarıyor olacağım.
Başlıca birkaç maddeyi ele almaya çalıştım.
Hatırlatma; ilgili yenilikleri kullanabilmek için Power BI Desktop uygulamanızı yeni sürümüne yükseltmeniz gerekmektedir.
Şimdiden iyi okumalar.
Modern Visual Tooltips (Modern Görsel İpuçları) olarak ifade edilen yeniliğimiz; Power BI kullanıcılarının görseller üzerindeki değerlere ait detaylandırma geçiş özelliğine yeni bir tasarımsal bakış etkisi sağlamaktadır.
Önceki sürüme/versiyona ait görsel görünüm (fikir amaçlı matris görseli kullanılmıştır);
şeklinde görüntülenmekteydi.
Tooltip ve Drilltrough görünümleri ise;
şeklinde görüntülenmekteydi.
Yeni gelen güncelleme dahilinde görünüme; tasarımsal olarak modern bir görünüm kazandırılmıştır.
İlgili özelliği kullanabilmek için;
File (Dosya) / Options & Settings (Seçenekler ve Ayarlar) / Options (Seçenekler) içerisinde Preview Features (Önizleme Özellikleri) sekmesindeki Modern Visual Tooltips özelliğini aktifleştirmemiz gerekmektedir.
İlgili özellik aktif edildiğinde, rapor/raporlar (genel aktiflik) içerisinde kullanımının gerçekleşebilmesi için rapor dosyasını kapatıp yeniden açmanız/başlatmanız gerekmektedir.
Bunun yanı sıra ilgilli özelliği kullanabilmek için ek olarak mevcut rapor içerisinde;
File (Dosya) / Options & Settings (Seçenekler ve Ayarlar) / Options (Seçenekler) içerisinde Report Settings (Rapor Ayarları) sekmesindeki Modern Visual Tooltips özelliğini aktifleştirmemiz gerekmektedir.
İlgili özelliğimizi aktifleştirdikten sonra kullanımı adına demo görselleri oluşturalım.
Ana görselimiz Cari ve alt kategorisi olarak Temsilci içeren Bar Chart;
Drilltrough özelliğini kullanarak gideceğimiz detay sayfası ise;
şeklinde olacaktır.
NOT: Sol üstteki buton alt kısımda yer alan alanın (CariKodu) sayfaya eklenmesinden sonra otomatik olarak rapor sayfasına eklenmektedir.
Drilltrough özelliğini kullanabilmek için, ilgili ek sayfaya gidebilmemizi sağlayan benzersiz bir alan eklememiz gerekmektedir.(Gidilecek sayfaya eklememiz gerekmektedir.)
Buradaki veri kümesinde yer alan ilgili benzersiz alan CariKodu olarak belirlenip, detaylandırılacak sayfaya aşağıdaki şekilde eklenmiştir.
İlgili detaylandırma işlemlerini tamamladıktan sonra ana sayfamızda yer alan görselimizi kontrol ettiğimizde ise;
Tooltip ve Drilltrough özelliğimiz bir arada bilgilendirme alanında yer almaktadır.
Kısa bir süre ilgili değerin üzerinde beklediğinizde, tercihinize sunulan ek bir işlem alanı açılmaktadır.
NOT: Buradaki tercihe bağlı Drill Down özelliği ilgili görselde kategorik olarak bir ek alan kullanılmasına bağlıdır.
Burada yer alan Tooltip alanı (Üst Değer Alanı) tamamen tasarımsal olarak yapılandırılabilir.
NOT: İlgili bilgilendirme alanındaki görüntüleme tuvali üzerinde sadece renk, font ve opaklık değeri yapılandırılabilir.
Ek bir rapor sayfasında tooltip oluşturup ilgili bilgilendirme alanına referans verilememektedir.
Drill Down özelliğini kullandığınızda, görsel alt kategori olarak eklenmiş olan bir alt kırınıma göre ilgili değerleri görüntülemenizi sağlamaktadır.
İlgili yeniliğin kullanımı aşağıdaki öğeler ve senaryolar için şuan mevcut değildir;
- Report Page Tooltips (Sayfa Araç İpuçlarını Bildir)
- AppSource Visuals – Custom Visuals (Özel Görseller)
- Matrix Visual – (Matris Görseli)
- Line Charts Visual – (Çizgi Grafik Görseli)
- Area Charts Visual – (Alan Grafik Görseli)
- Stacked Area Chart Visual – (Yığılmış Alan Grafik Görseli)
- Decomposition Tree Visual – (Ayrıştırma Ağaç Görseli)
edilebilir.
Son zamanlardaki gerçekleşen/gelen yenilikler ağırlıklı olarak sistemsel çözümlerden ziyade rapor kullanımına yönelik olarak gerçekleştirilmektedir.
Support Removing the Sensivity Label in Desktop (Masaüstünde Hassasiyet Etiketini Kaldırma Desteği) olarak ifade edilen bir diğer yeniliğimiz ise; Power BI kullanıcılarının ilgili raporlar üzerindeki verilerin aktarımını sağladığı hassas kontrol etiketlerini Power BI Desktop üzerinde kaldırma/inaktif etme desteği sağlamaktadır.
Mevcut raporlarımız içerisinde Sensitivity alanına gelerek ilgili seçili olarak belirlenmiş duyarlılık etiketine (Public) ait tercih seçeneğini (Tik/İşaretlenmiş) yeniden düzenleyebilirsiniz.(Aktif-Pasif edebilirsiniz.)
NOT: İlgili özelliğin kullanımına yönelik EK-1, EK-2 ve EK-3 blog yazılarında yer alan detaylı kullanım yönergelerini incelemenizi tavsiye ederim.
Power BI ekibi veri hassasiyeti kontrolü adına paneller arasında geçiş ve ek yapılandırmalara yönelik harcanan zaman kaybını ortadan kaldırarak, hoş bir çözümle tüm odağı rapor tasarım ve yapılandırmasına aktarılmasını sağlamıştır.
Small Multiples: Now on by Default and Updated Roadmap (Küçük Katlar: Güncellenmiş Yol Haritası ve Varsayılan Olarak Kullanım vb.) olarak ifade yeniliğimiz ise; Power BI kullanıcılarının ilgili raporları üzerindeki kullanmış olduğu ek görsel çözümü olan Small Multiples (Küçük Katlar) çözümüne yönelik yol haritası ve ek geri bildirim destek talebi olarak bir yenilik/talep olarak karşımıza çıkmaktadır.
Mevcut raporlarımız içerisinde kullanmış olduğumuz Small Multiples; gelen güncelleme ile beraber artık varsayılan format dahilinde kullanılabilecek.
Buna ek olarak Power BI ekibi mevcut güncelleme dahilinde ek bir geri bildirim talep formu ile karşımıza çıkmaktadır. İlgili talep formuna link üzerinden erişebilirsiniz…
Ek kullanım ve görsele ait hatırlatma görünümü;
4-Lineage View and Impact Analysis Support
Lineage View and Impact Analysis Support (Köken Görünümü ve Etki Analizi Desteği) olarak ifade yeniliğimiz; Power BI kullanıcılarının ilgili raporlara ait Power BI Web Portalı üzerindeki köken ve kullanım takibine (Bağlantı Diagramları) yönelik kolayca fikir sahibi olması ve yönetebilmesi adına destekleyici ayrıntılara ulaşmasını sağlamaktadır.
İlgili yönetici ekibinin yeniliği kullanabilmesi için, Power BI Web portalına giriş yaptığında sağ üstteki portal öğe görüntüleme tipini-formatını List View (Liste Görünümü -Varsayılan) yerine Lineage View (Köken Görünümü) olarak değiştirmelidir.
Görünüm ana çözüm alanı incelendiğinde
Sol çalışma alanı içerisinde; ilgili raporlara ait öğeler (Yerel Veri Kaynağı, Bulut Veri Kaynağı ve Rapor Öğeleri) ve öğelere ait çözümlemeler yer almaktadır.
Sağ çalışma alanı içerisinde; ilgili süreç ve öğelere ait detay ve eylem merkezi çözümleri yer almaktadır.
Sol tuval alanı içerisindeki öğeler ve öğelere ait çözümlemelere göz attığımızda;
Yerel Veri Kaynağı;
Bulut Veri Kaynağı;
ve Rapor öğeleri (Rapor – Pano – Sayfalandırılmış Rapor);
yer almaktadır.
Sağ çalışma alanı içerisinde;
İlgili sol tuval alanı içerisindeki öğeler ve öğelere ait çözümlemelerin detayları yer almaktadır.
Ek olarak ilgili öğelerin kökenlerini odak modu üzerinde (Kökeni Göster Seçeneği) görüntüleyebilirsiniz.
Odak modu dışı köken görünümü;
Odak modu altında köken görünümü;
Basit bir yenilik olarak algılansa da bu yenilik dahilinde portal yöneticileri (Rapor Geliştiricileri);
- Kaynaklarını anlayarak-tanıyarak, tutarlılığı hakkında genel bir projeksiyon tarzı görünüm elde edebilir,
- Veri akışlarındaki sorunlara yönelik genel kontrol gerçekleştirebilir,
- Kolaylıkla veri uyumsuzluklarını ve güncel verilerin takibini gerçekleştirebilir,
- İlgili rapor rapor öğelerinin (Rapor – Pano – Sayfalandırılmış Rapor) denetim ve kontrolünü gerçekleştirebilir,
- Olası bir değişiklikte nelerin etkilenebileceğini görüntüleyebilir ve değişim-denetim senaryosu oluşturabilir
5-Discourage Chaining
Discourge Chaining (Zincirleme Bağlantı İptali vb.) olarak ifade yeniliğimiz ise; Power BI rapor geliştiricilerinin paylaşmış olduğu rapor veri kaynaklarına Direct Query mod veri kaynağı güncelleme formatında ulaşılmasına yönelik yapılandırma gerçekleştirmesine olanak sağlamaktadır.
Power BI veri kümelerine yapılan doğrudan sorgu bağlantıları, kullanıcıların birden çok kaynaktan veri eklemesine, veri kaynağını etkilemeden sütunları yeniden adlandırarak değişiklikler yapmasına ve daha pek çok yapısal veri değişikliği ve yapılandırmasına olanak tanır.
İlgili yönetici ekibinin yeniliği kullanabilmesi için;
File (Dosya) / Options & Settings (Seçenekler ve Ayarlar) / Options (Seçenekler) içerisinde Published Dataset Setting (Yayınlanmış Veri Kümesi Ayarları) sekmesindeki Disable Direct Query Connections to This Datasets* özelliğini aktifleştirmemiz gerekmektedir.
*Bu veri kümesine yönelik Doğrudan Sorgu bağlantılarını devre dışı bırakın.
NOT: Bu ayarı değiştirdiğiniz durumda ilgili raporunuz yayınlanmış ise, Web Portal üzerinde ilgili özelliğin geçerli olması için tekrardan yayınlamanız gerekmektedir.
Rapor öğelerinizi (Rapor – Pano – Sayfalandırılmış Rapor) doğrudan etkileyebilecek bir performans yönetim adımı olarak göz önünde bulundurulabilir.
6-Datasets Hub Improvements
Datasets Hub Improvements (Veri Kümeleri İyileştirme Merkezi) olarak inceleyeceğimiz son yeniliğimiz ise; Power BI geliştiricilerinin Power BI Web Portalı üzerindeki veri kümeleri merkezinde veya çalışma alanı içerisindeki içerik listesinde belirli bir veri kümesine yönelik ayrıntılar elde etme ve bunlar üzerinde eylem gerçekleştirebilme hizmetleri sağlamaktadır.
Mevcut sürümle birlikte, geçmiş sürümlere nazaran meta veri kontrolü ve veri kümesi ayrıntıları sayfası üzerinden gerçekleştirebileceğiniz ek eylemler yayına alınmış oldu.
İlgili yönetici ekibinin yeniliği kullanabilmesi için, Power BI Web portalına giriş yaptığında sol yönetim portalı alanından Datasets (Veri Kümeleri) alanına giriş yapması gerekmektedir.
Yönetim alanı genel görünümü ise;
şeklinde yenilenmiş olarak görüntülenmektedir.
İlk olarak gerçekleşen yenilik olarak Action Bar (Eylem Çubuğu) dile getirilebilir.
Action Bar (Eylem Çubuğu): Tüm veri kümesi eylemlerini kullanabileceğiniz ve yönetebileceğiniz bir eylem çubuğu yönetim alanına dahil edildi.
Action Bar (Eylem Çubuğu) içerisinde;
- File (Dosya): İlgili dosya ayarlarını ve ilgili dosya kopyasını indirebilmenizi sağlamaktadır.
- Create A Report (Bir Rapor Oluşturun): İlgili alan içerisinde yeni bir rapor oluşturabilmenizi sağlamaktadır.
- Analyze in Excel (Excel Üzerinde Analiz Edin): İlgili alan içerisindeki veriler ve raporlara yönelik excel formatında analizler gerçekleştirebilmenizi sağlamaktadır.
- Open Lineage View (Köken Görünümünü Açın): İlgili alan içerisinde köken görünümü takibi ve analizi gerçekleştirebilmenizi sağlamaktadır.
- Show Tables (Tabloları Görüntüleyin): İlgili alan içerisindeki tabloları görüntüleyebilmenizi sağlamaktadır.
Son olarak ise, meta veri kontrolü ve veri kaynağı içerikleri analizi için;
Table View (Tablo Görünümü): Tüm veri kümelerine yönelik meta veri kontrolü ve veri kaynağı içerikleri analiz paneli yönetim alanına dahil edildi.
Burada ilgili görünüm mevcut veri kümeleriniz üzerindeki tablolar ve ilgili tablolara ait sütunlar olarak görüntülenmektedir.
Yakında mevcut güncellemeye yönelik Power BI ekibi;
Coming soon, we’re adding more actions to dataset details page, such as dataset refresh and view refresh history.
bizlere ön duyuruda bulunmaktadır.
Yakında, veri kümesi ayrıntıları sayfasına veri kümesi yenileme ve yenileme geçmişini görüntüleme gibi daha fazla eylem-işlem ekleyeceğiz.
Ele aldığımız başlıkların yanı sıra birkaç ek yapılandırma ve özellik yeni güncelleştirme ile Power BI ekosistemine dahil edildi.
Kalan ek güncellemelere;
videosu ya da;
https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-may-2021-feature-summary/
blog yazısı üzerinden erişebilirsiniz.
Gelecek yazılarda görüşmek üzere.
İyi çalışmalar…