microsoft-power-bi-data-science-trikcs-tips-features

Merhaba iyi günler.

Bugün Power BI raporlarında raporun görselliğine ve okunulabilirliğine yönelik birkaç hatırlatmada bulunuyor olacağım.

Hazırladığımız raporlarda aralıklı olarak gözden kaçırdığımız ve rapor kullanıcısı için önemli bazı köşe taşları vardır. 

Dilerseniz hızlıca bu köşe taşlarına göz atalım. 

Talepler neticesinde; oluşturduğumuz raporların önemli fikirler verecek değerlerine ve öğelerine yönelik okunulabilirlik kolaylığı oluşturmamız gerekmektedir.

Örneğin; aşağıdaki tabloda teknolojik ürünlerin satışlarını gerçekleştiren bir firmaya ait ürün gruplarının çeşitli özet değerleri bulunmaktadır.

Tablo içerisindeki belirli değerlere yönelik (şirket içi takip yönteminize göre) görsel format eklememiz tablonun okunulabilirliği açısından önemli olacaktır. 

power-bi-formatsiz-tablo-rapor-iszekasi

Takip formatımızı “Tutar” ve “Miktar” üzerinden yapıp kritik olan “Yaşlanma” değeri göz önünde bulundurup gerçekleştirelim.

“Tutar” ve “Miktar” değerlerine tablo özellikleri üzerinden “Data Bar” ekleyip, “Yaşlanma” değerlerini de “Kırmızı Font” baz alarak kullanabiliriz. 

power-bi-formatli-tablo-rapor-iszekasi

Uyguladığımız yöntem çok basit olmakla beraber zaman almayacak kadarda kısa sürede gerçekleştirilmektedir.

Bunun yanı sıra daha efektif kullanımlarda mevcuttur.

Çeşitli görsel öğeler (artan-azalan tablo içi görselleri) ve belirli bir kurala bağlı renklendirmeler (kurala bağlı font ve arka plan renklendirmesi) kullanabilirsiniz.

Özellikle Power BI raporları içerisinde matris ve tablo görsellerinde sadeliğin korunup, vurgulanacak alanlar oluşturmanız çok önemlidir.

2-Açıklama Alanı Ekleyin

Oluşturduğumuz raporların kullanımına ve ifade ettiği süreç özetlerine yönelik bir açıklama eklememiz gerekmektedir.

Doğrudan rapor sayfası içerisinde bir yazı kümesi alanı (text area – text box) ile gerçekleştirmek yerine; tüm mevcut sayfalar için Power BI öğe bazlı tooltip özelliğini kullanarak bunu dinamik ve efektif bir şekilde çözebiliriz.

power-bi-rapor-sayfa-bilgilendirmesi-rapor-iszekasi

Tüm rapor sayfalarında ortak belirlenmiş bir alana ortak konumlandırma ile şık bir çözüm oluşturabilirisiniz.

power-bi-rapor-sayfa-bilgilendirmesi-penceresi

3-Genel Özet İçin Skor Kartları Kullanın

Raporlarda sonuç bazlı çıkarım veya seçim kontrolü adına dinamik skor kartları kullanmak kullanıcı bazlı kolaylık sağlayabilir.

Örneğin; anlık olarak depoda bulunan ürünlerin kapladığı alanlara yönelik genel bir değer etiketi veya rapor içerisindeki seçim tercihlerinden dolayı farklılık oluşturan filtreleri kontrol etmek adına genel bir bilgilendirme skor kartı oluşturabilirsiniz.        

power-bi-rapor-skor-kartlari-raporlama

4-Varsayılan Butonu Bulundurun

Taleplere yönelik oluşturduğumuz raporlar içerisinde birçok kritere yönelik analiz yapılması adına sayıca fazla filtre talebinde bulunulabilir.

“Power BI Web” platformu üzerinde rapor tam ekran özelliğinde “Varsayılana Sıfırla” özelliği bulunmadığından dolayı kendimiz dinamik olarak belirlediğimiz seçimleri baz alarak bir rapor varsayılan modu oluşturabiliriz. 

power-bi-rapor-varysayılan-raporlama-rapor-iszekasi

Rapor kullanıcısı bu sayede ilgili filtreleme ile rapor verilerine odaklanıp seçimleri tekrardan eski haline getirmek için zaman kaybetmek yerine, oluşturduğumuz “Varsayılan” butonu ile kolaylıkla analiz gerçekleştirip karşılaştırma yapabilir.

Seçim gerçekleştirilmiş durum;

power-bi-rapor-filtreli-mod-raporlama-is-zekasi-rapor-iszekasi

Varsayılan durum;

power-bi-rapor-varsayılan-mod-raporlama-rapor-iszekasi

5-Çapraz Filtreleme Özelliklerini Açın

Taleplere yönelik oluşturduğumuz raporlarımız içerisinde analiz gerçekleştirmek adına oldukça fazla görsel kullanmaktayız.

Bu görseller bir özellik (genel rapor ayarları dahilinde) üzerinden düzenleme gerçekleştirilmediği takdirde okunması ve yorumlanması zor bir kullanım sağlamaktadır. 

Aşağıda “Yaşlanma Durumları” adlı görsel üzerinde “151-180” değeri seçildiğinde rapor genelindeki görsellerde bulunan veriler, görseller içerisindeki değerlere yönelik yüzdeliği üzerinden bir analiz sunmaktadır.  

power-bi-rapor-cross-filtering-kapali-raporlama-rapor-iszekasi

“Ayarlar” içerisinde bulunan  “… cross highlighting to cross filtering” özelliği aktifleştirildiği takdirde aşağıdaki gibi daha iyi çıkarım yapmamızı sağlayacak bir görsel çözüm oluşacaktır.

power-bi-cross-filtering-rapor-iszekasi

Filtreleme özelliği açık mod;

power-bi-cross-filtering-acik-raporlama-rapor-iszekasi

6-Bookmarklar Kullanın

Gelen rapor talepleri dahilinde sayfa içerisindeki alanlar mevcut raporlama öğeleri için yeterli olmayabilir.

Çıkarım ve farklı bakış açısı kazandırmak adına raporlarda “Bookmark” kullanımı genel bir çözüm oluşturabilir. 

power-bi-rapor-bookmark-report-rapor-iszekasi

Power BI içerisindeki mevcut bookmark görünümü dışında daha kreatif çözümlemeler için çeşitli görsellere bookmark özelliği atanıp kullanılabilir. (Bknz: “Varsayılan” butonu.)

Bookmark: Sayfa Genel Görünümü;

power-bi-rapor-genel-gorunum-rapor-iszekasi

Bookmark: Sayfa Detay Görünümü;

power-bi-rapor-detay-gorunum-rapor-iszekasi

İçerik bakımından başlıklar sayıca çoğaltılabilir. 

Burada doğrudan rapor görünümüne yönelik çözümlemeleri ele almaya çalıştım.

Gelecek yazılarda görüşmek üzere.

İyi çalışmalar…

, ,

İlgili Yazılar