İş Zekası, Power BI, Power Platform / 14 Ağustos 2022 / Miraç ÖZTÜRK
Merhaba iyi günler.
Bugün iyileştirmelere ve geliştirmelere hız kesmeden devam eden; topluluklar üzerindeki geri dönüş,fikir ve önerileri uçtan uca değerlendirip yenilikler sunmaya çalışan Power BI ekibinin yayınlamış olduğu #2022Ağustos güncellemesine ait bazı notlarımı sizlere aktarıyor olacağım.
Başlıca birkaç maddeyi ele almaya çalıştım.
Hatırlatma; ilgili yenilikleri kullanabilmek için Power BI Desktop uygulamanızı yeni sürümüne yükseltmeniz gerekmektedir.
Güncelleme/Yükseltme işlemi için lütfen tıklayınız…
Şimdiden iyi okumalar.
Makalede Neler Var ?
1-Conditional Formatting for Data Labels
Conditional Formatting for Data Labels (Veri Etiketleri için Koşullu Biçimlendirme) olarak ifade edilen yeniliğimiz; geçmiş güncellemeler ile Power BI ekosistemine dahil olan grafik görsellerindeki değerlere yönelik formatlanabilen koşullarının belirlenen durumlardaki renk değerlerinin değiştirilebilmesini sağlamaktadır.
İlgili çözüme yönelik bir uygulamada bulunacak olursak, hazır veriler üzerinden modellenmiş raporumuzda Line Chart (Çizgi Grafik) görseli ile bir tarihsel satış dağılımı oluşturalım;
Grafik üzerinde 4M (4 Milyon – mio) altında kalan ay değerlerinin renk değerini kırmızı diğerlerini ise yeşil olarak işaretleyelim; (Ölçü – Measure)
Bunun üzerine ilgili görselimizde renklendirme çözümümüzü kullanabilmek için görselimizin görselleştirme özellikleri içerisindeki Values (Değerler) alanında yer alan Color Function (Renk Fonksiyonu) özelliğini kullanmamız gerekmektedir;
İlgili hesaplamamızı koşullu formatlama çözümümüzde uyguladığımızda;
doğrudan koşullandırdığımız 4mio altı/üstü kuralına yönelik görselimizde bulunan etiketlerimizde değer renkleri belirlediğimiz kurala yönelik görüntülenmektedir;
Kurumsal olarak; analiz etme, odaklanma ve veri farkındalığı gibi analiz noktaları için destekleyici bir çözüm olarak ekosisteme dahil edilmiştir.
2-New Sensivity Label Dialog
New Sensivity Labels Dialog (Yeni Duyarlılık Etiketleri İletişim Kutusu) olarak ifade edilen yeniliğimiz ise; geçmiş güncellemeler ile Power BI ekosistemine dahil olan veri duyarlılık etiketlerinin anlık akış içerisinde güvenlik düzeyi düzenlenmesini sağlamaktadır.
Ek hatırlatma için; (EK-1) ve (EK-2) bağlantılarına göz atabilirsiniz.
Sensivity Labels (Veri Duyarlılık Etiketleri) aktifleştirilmesi için Power BI Service üzerinde yer alan ayarlar kısmındaki alt görsel yol haritasına göz atabilirsiniz;
Sensivity Labels (Veri Duyarlılık Etiketleri) aktifleştirilmesi sonrasında çalışma alanı içerisinde ki ilgili rapor üzerinde uygulamak için, rapora ait veri kümesi ayarlarına erişip;
belirlenen duyarlılık seviyesini uygulamanız gerekmektedir;
Geliştirciler tarafından kurumsal veri duyarlılık ve güvenliği adına kolaylaştırılmış bir çözüm olarak ekosisteme dahil edildi…
3-Data Loss Prevention (DLP) Policy Update
Data Loss Prevention Policy Update – DLP (Veri Kaybını Önleme İlkesi Güncellemesi) olarak ifade edilen yeniliğimizde ise; geçmiş güncellemeler ile Power BI için Microsoft Purview DLP İlkeleri çözümüne yönelik geri bildirim sağlama özelliğinin kullanımını sağlamaktadır.
*** DLP İlkeleri; Power BI kullanıcınızda/kullanıcılarınızda yönetilen hassas bilgileri daha iyi kontrol etmenize ve GDPR – General Data Protection Regulation (Avrupa Birliği’nin Genel Veri Koruma Yönetmeliği) gibi devlet veya sektör düzenlemelerine uymanıza olanak tanımaktadır. (Destek sağlar.)
Güncelleme dahilinde ilke kuralının yapılandırılma seçenekleri;
- Report an Issue (Sorun Bildir): Sorun bildirmenizi sağlar.
Örneğin; politikanın yanlışlıkla hassas olmayan verileri hassas olarak tanımladığında vb. - Override (Geçersiz Kıl): İlkeyi geçersiz kılmanızı sağlar.
Bir politikanın geçersiz kılınması; bu politikanın artık bu belirli veri kümesini değerlendirmeyeceği anlamına gelmektedir.
NOT: İlke yapılandırmasına bağlı olarak geçersiz kılma için bir gerekçe sağlamanız gerekebilir. - Report and Override (Bildir ve Geçersiz Kıl): Sorunu bildirip, ilkeyi geçersiz kılmanızı sağlar.
Kurumsal ve hukuksal güvenlik mekanizması geliştirilmesine yönelik bir çözüm olarak ekosisteme dahil edildi…
4-Mobile Formatting now Supports Text Box Visuals
Mobile Formatting now Supports Text Box Visuals (Mobil Biçimlendirme Metin Kutusu Görseli Desteği) olarak ifade edilen yeniliğimiz; Power BI Desktop uygulaması için mobil uygulama kullanımlarına yönelik rapor geliştirimelerinde Text Box (Metin Kutusu) görseli kullanım desteğini sağlamaktadır.
Son Power BI Desktop güncellemesi dahilinde alt bilgilendirme ekranı görüntülenmektedir;
İlgili çözüme yönelik hızlıca bir uygulamada bulunacak olursak;
*Insert (Ekle) / Text Box (Metin Kutusu) ve ufak bir düzenleme ekranı kullanımı ile…
ifade içeriği oluşturup;
Mobile Layout (Mobil Düzen) ekranına geçiş yapıp;
*Dilerseniz metin kutusunu ekrana özel olarak düzenleyebilirsiniz…
düzenlemeleri tamamlayıp kullanımda bulunabilirsiniz.
Mobil tasarım ekranlarında bilgilendirici dip notlar ve başlıklamalar için hoş bir çözümleme olarak kullanılabilir…
Power BI Ek Hatırlatmalar
Bu hatırlatma alanında geçmiş güncellemelere yönelik içerik üreticileri tarafından göz ardı edilmiş ve kişisel paylaşımları ile yeni ek çözümler sunan içerik üreticilerinin paylaşımları yer almaktadır.
1-Mastering DP-500 Exam – Aggregations in Power BI
Mastering DP-500 Exam – Aggregations in Power BI (DP-500 Sınavında Uzmanlaşma – Power BI’da Toplamalar) olarak ifade edilen çözümlemede; Nikola Ilic Power BI sertifikasyon sınavlarına yönelik detaylı aktarmış olduğu aritmetik işlemler üzerine farklı bakış açılarını ele almaktadır.
İlgili paylaşımın blog ve video içerikleri;
2-Dynamic Ranking
Dynamic Ranking (Dinamik Sıralama) olarak ifade edilen çözümlemede ise; Kavita Behera ele almış oldukları Power BI çözümleri kitabının yazarları Greg Deckler ve Brett Powell uygulamış olduğu dinamik sıralama çözümünün paylaşımında bulunmaktadır.
İlgili paylaşım içeriği;
3-Power BI B2B - Sharing Your Content Outside of Your Organisation
Power BI B2B – Sharing Your Content Outside of Your Organisation (Power BI B2B – İçeriğinizi Kuruluşunuzun Dışında Paylaşma) olarak ifade edilen çözümlemede ise; Mara Pereira müşteri, B2C, iş ortakları, B2B vb. kanallara yönelik mevcut organizasyonunzun dışında içerik paylaşım yöntemini ele almaktadır.
İlgili paylaşım içeriği;
4-Power BI Step by Step Education
Power BI Step by Step Education (Power BI Adım Adım Eğitim) olarak ifade edilen çözümlemede ise; Kathrin Borchert bireysel olarak Power BI üzerinde kullanılabilecek efektif yöntem ve çeşitli noktalara yönelik dökümantasyonları ile adım adım Power BI Eğitimi yol ve içerik haritasını GitHub üzerinde kaynak olarak derlemektedir.
İlgili paylaşım içeriği;
Ele aldığımız başlıkların yanı sıra birkaç ek yapılandırma ve özellik yeni güncelleştirme ile Power BI ekosistemine dahil edildi.
Kalan ek güncellemelere;
https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-august-2022-feature-summary/
blog yazısı üzerinden, ya da;
videosundan erişebilirsiniz.
İş Zekası Not Defteri
Bu not defterinde; veri bilimi, raporlama ve iş zekasına yönelik kişisel paylaşımları ile yeni ek çözümler sunan içerik üreticilerinin paylaşımları yer almaktadır.
1-Data Cleaning and Preparation With SQL
Data Cleaning and Preparation With SQL (SQL ile Veri Temizleme ve Hazırlama) olarak ifade edilen çözümlemede; Kelechi Obgogu SQL diline yönelik ele alınan veri analizlerinin ilk adımı olan veri temizleme ve ön hazırlık konuları hakkında aktarımda bulunmaktadır.
İlgili paylaşım içeriği;
Ek olarak Kelechi’nin blog sayfası;
2-5 Practical SQL Examples to Master SQL GROUP BY
5 Practical SQL Examples to Master SQL GROUP BY (SQL GROUP BY’de Ustalaşmak için 5 Pratik SQL Örneği) olarak ifade edilen çözümlemede ise; Suraj Gurav SQL diline yönelik veri gruplama yöntemlerinde ustalaşmak adına farklı 5 yöntem aktarımında bulunmaktadır.
İlgili paylaşım içeriği;
3-Netflix Data Analysis with Tidyverse and Ggplot
Netflix Data Analysis with Tidyverse and Ggplot (Tidyverse ve ggplot ile Netflix Veri Analizi) olarak ifade edilen çözümlemede; Burak Dilber R diline yönelik Netflix verileri ile çeşitli analiz metodlarını ele alarak aktarımda bulunmaktadır.
İlgili paylaşım içeriği;
4-Principles & Best practices of REST API Design
Principles & Best practices of REST API Design (REST API Tasarımının İlkeleri ve En İyi Uygulamaları) olarak ifade edilen çözümlemede ise; Love Sharma geliştiricilere yönelik birden çok hizmet paketinde yüksek güvenilirlik ve tutarlılık sağlayan RESTful Web hizmetleri oluşturmakla ilgili mimari yöntem ve ilkeler hakkında aktarımda bulunmaktadır.
İlgili paylaşım içeriği;
Gelecek yazılarda görüşmek üzere.
İyi çalışmalar…