İş Zekası, Power BI, Power Platform / 23 Temmuz 2022 / Miraç ÖZTÜRK
Merhaba iyi günler.
Bugün iyileştirmelere ve geliştirmelere hız kesmeden devam eden; topluluklar üzerindeki geri dönüş,fikir ve önerileri uçtan uca değerlendirip yenilikler sunmaya çalışan Power BI ekibinin yayınlamış olduğu #2022Temmuz güncellemesine ait bazı notlarımı sizlere aktarıyor olacağım.
Başlıca birkaç maddeyi ele almaya çalıştım.
Hatırlatma; ilgili yenilikleri kullanabilmek için Power BI Desktop uygulamanızı yeni sürümüne yükseltmeniz gerekmektedir.
Şimdiden iyi okumalar.
Error Bar (Hata Çubuğu) olarak ifade edilen yeniliğimiz; geçmiş güncellemeler ile Power BI ekosistemine dahil olan grafik görsellerindeki belirsizlik davranışlarının çözümünü özellikle bilimsel disiplinlerde bir noktanın görüntülenen değerinin olası değerlerinin kapsamına göre bağlamlaştırılması özelliğine yönelik ek tasarımsal ve uygulama odaklı kullanım çözümleri sağlamaktadır.
Ek hatırlatma için; (EK-1), (EK-2) ve (EK-3) bağlantılarına göz atabilirsiniz.
İlgili çözüme yönelik dahil edilen ilk özellik belirli sınır baremleri üzerinden karşılaştırma gerçekleştirmemizi sağlayan Upper Bound (Üst Sınır) ve Lower Bound (Alt Sınır) yeni veri seçim sağlayıcısı;
ilgili değer parametreleri seçimi sonrasındaki görünüm;
şeklindedir.(İhtiyacınıza yönelik görsel çözümlemede bulunabilirsiniz.)
Hatırlatma; bu ilgili çözümü bir değer alanına ya da bir değer alanındaki belirlediğiniz orana göre uygulayabilirsiniz.
Ek;
İlgili çözüme yönelik dahil edilen bir sonraki özellik ise; grafik üzerindeki değer ekseni çizgisi ile değer noktalarının renklerini özdeş olarak kullanmamızı sağlayan Match Series Color (Seri Rengi Eşleştir vb.) çözümü;
ilgili özellik uygulaması sonrasındaki görünüm;
şeklindedir.(İhtiyacınıza yönelik ek görsel çözümlemede bulunabilirsiniz.)
İlgili çözüme yönelik dahil edilen bir sonraki özellik ise; grafik üzerindeki değerlerin gösterimini ve gösterim tipini opsiyonel olarak kullanmamızı sağlayan Error Label-Label Format (Hata Etiketi-Etiket Biçimi) çözümü;
ilgili özellik uygulaması sonrasındaki görünüm;
şeklindedir.(İhtiyacınıza yönelik görsel ve aritmetik çözümlemede bulunabilirsiniz.)
İlgili çözüme yönelik dahil edilen son özellik ise; çizim ekseni üzerindeki eksen grafik çizim alanlarını simetrik olarak kullanmamızı sağlayan Make Symmetrical (Simetrik Yap) çözümü;
ilgili özellik uygulaması sonrasındaki görünüm;
şeklinde görüntülenmektedir.
Kurumsal kültürdeki aritmetik analiz faaliyetleri üzerinde etkili bir çözüm olacağı aşikar bir güncelleme olarak ekosistemde yerini almış bulunmaktadır…
2-Bold/Italics/Underline for Text Inside the Header Tooltip
Bold/Italics/Underline for Text Inside the Header Tooltip (Üstbilgi Araç İpucu İçindeki Metin için Kalın/İtalik/Alt Çizili) olarak ifade edilen yeniliğimiz ise; geçmiş güncellemeler ile Power BI ekosistemine dahil olan yazım tip ve format özelliklerini Header Tooltip (Başlık İpucu) çözümü üzerinde kullanabilmemizi sağlamaktadır.
Ek türevi özellik hatırlatması için; EK-1
Ek görünüm;
İlgili özelliğe ek olarak dilerseniz ilgili öğe elemanlarının renklerini de düzenleyebilirsiniz;
Kurumsal rapor tasarım çözümlerine yönelik odak etkisinde önemli rol oynayacak bir güncelleme olarak ekosistemde yerini almış bulunmaktadır…
3-New DAX function: NETWORKDAYS()
NETWORKDAYS() (Tam İşgünleri) olarak ifade edilen yeniliğimiz; Power BI geliştiricilerinin rapor hazırlarken kullanabilecekleri belirli bir zaman aralığındaki işgün (çalışma gün) sayısını sağlamaktadır.
İlgili formulüzasyon ise;
NETWORKDAYS(<start_date>, <end_date>[, <weekend>, <holidays>])
start_date=Başlangıç tarihini temsil eden bir tarih değeri.
end_date=Bitiş tarihini temsil eden bir tarih değeri.
holidays=Başlangıç tarihi ile bitiş tarihi arasındaki tüm iş günü sayısına dahil edilmeyen
haftanın;hafta sonu günlerini belirtir.
Haftasonu günleri sayı değerleri aşağıdaki haftasonu günlerini göstermektedir;
1 veya atlanmış: Cumartesi, Pazar
2: Pazar, Pazartesi
3: Pazartesi, Salı
4: Salı, Çarşamba
5: Çarşamba, Perşembe
6: Perşembe, Cuma
7: Cuma, Cumartesi
11: Sadece Pazar
12: Sadece Pazartesi
13: Sadece Salı
14: Sadece Çarşamba
15: Sadece Perşembe
16: Sadece Cuma
17: Sadece Cumartesi
Tatiller işgünü takviminden çıkarılaracak bir veya daha fazla tarihin sütun tablosu olarak kullanılmaktadır.
Örneğin;
4-New Power BI Visuals Category List in AppSource
New Power BI Visuals Category List in AppSource (AppSource’ta Yeni Power BI Görsellerinin Kategori Listesi) olarak ifade edilen yeniliğimizde ise; Power BI AppSource ek görselleri içerisine dahil edilmiş Flow (Akış) kategorisindeki görsel çözümleri raporlarımız üzerinde kullanabilmemizi sağlamaktadır.
Hatırlatma;
- Rapor tema bütünlüğü adına EK,
- Rapor görsel bütünlüğü adına EK,
- Rapor güvenliği adına EK (Lisanssız görseller!!!)
Rapor üzerinde kullanılabilecek ek görsellere;
alanı üzerinden erişebilirsiniz.
Yenilik dahilinde oluşturulan Flow (Akış) kategorisindeki görseller ise;
anahtar kelimesini yazarak erişebilirsiniz.
Her ihtimale karşı kurumsal projelerde lisanssız görselleri tercih etmediğimden dolayı, tercih edilmemesini güvenlik kaynaklı olmasından dolayı öneririm…
5-Release Notes-Ideas Update
Release Notes/Ideas Update (Sürüm Notları/Fikirler Güncellemesi) olarak ifade edilen ele alacağımız son yeniliğimizde ise; Power BI Ekibinin yayınladığı sürüm notları, yol haritası ve geliştiricilerin/kullanıcıların Power BI Fikir Forumu üzerinde özellik istekleriyle ilgili güncelleme taleplerini takip edebilmemizi sağlayan bir bilgilendirme sayfası çözümüdür.
Özellikle kullanıcıların/geliştiricilerin seslerine kulak verilen ve artık ürünün gerçek sahiplerinin geliştirmelere yön vereceği beklenen ayrıca aniden gelip şaşırtan bir güncelleme olarak bu ay dahilinde kullanıcıların erişimine sunulmuştur.
- İlgili erişim bağlantısı için lütfen tıklayınız…
- Power BI Topluluğu için lütfen tıklayınız…
- Release Wave Plan-1
- Release Wave Plan-2
Power BI Ek Hatırlatmalar
Bu hatırlatma alanında geçmiş güncellemelere yönelik içerik üreticileri tarafından göz ardı edilmiş ve kişisel paylaşımları ile yeni ek çözümler sunan içerik üreticilerinin paylaşımları yer almaktadır.
1-Conditional Format the Power BI Line Chart with a Gradient Schema
Conditional Format the Power BI Line Chart with a Gradient Schema (Gradyan Şeması ile Power BI Çizgi Grafiği’ni Koşullu Biçimlendirme) olarak ifade edilen çözümlemede; Ruth Pozuelo Martinez Power BI Desktop uygulaması üzerinde Microsoft Charticulator görsel geliştiricisi ile farklı bir zaman seirisi grafiği oluşturup yenilikçi bir çözümlemede bulunmaktadır.
İlgili çözüme ait çalışma; (Curbal Websitesi)
2-Create a Multi-Selection Drillthrough "Button" in Power BI
Create a Multi-Selection Drillthrough “Button” in Power BI (Power BI’da Çok Seçimli Detaylandırma “Düğmesi” Oluşturmak) olarak ifade edilen çözümlemede ise; Reid Havens Power BI’da çok seçimli bir detaylandırma çözümüne yönelik bir çalışmada bulunmaktadır.
İlgili çözüme ait çalışma; (Havens Consulting Websitesi)
3-Power BI’da Field Parameters Kullanımı
Power BI’da Field Parameters Kullanımı olarak ifade edilen çözümlemede ise; Görkem Özdener Power BI’da alan parametresi çözümüne yönelik detaylı bir çalışmada bulunmaktadır.
İlgili çözüme ait çalışma için lütfen tıklayınız; (Görkem Özdener Blog Sitesi)
4-Maximum Connections Per Data Source
How The “Maximum Connections Per Data Source” Property On Power BI DirectQuery Datasets Can Affect Report Performance (Power BI DirectQuery Veri Kümelerinde “Veri Kaynağı Başına Maksimum Bağlantı” Özelliği Rapor Performansını Nasıl Etkileyebilir?) olarak ifade edilen çözümlemede ise; Chris Webb Power BI üzerindeki DirectQuery veri modeli çözümünde veri kaynağı bağlantı yükünün performansa olan etkisini ele alan çözümlemede bulunmaktadır.
İlgili çözüme ait çalışma için lütfen tıklayınız; (Chris Webb Blog Sitesi)
Ele aldığımız başlıkların yanı sıra birkaç ek yapılandırma ve özellik yeni güncelleştirme ile Power BI ekosistemine dahil edildi.
Kalan ek güncellemelere;
https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-july-2022-feature-summary/
blog yazısı üzerinden, ya da;
videosundan erişebilirsiniz.
İş Zekası Not Defteri
Bu not defteri veri bilimi, raporlama ve iş zekasına yönelik kişisel paylaşımları ile yeni ek çözümler sunan içerik üreticilerinin paylaşımları yer almaktadır.
1-Python-10 Common Beginner Mistakes
Python-10 Common Beginner Mistakes (Pythona Yeni Başlayanlarda Sık Yapılan 10 Hata) olarak ifade edilen çözümlemede; Code & Dogs Python’a yeni başlayanların (ya da kullancıların/geliştiricilerin) yapmış olduğu bazı hataları (ya da iyileştirme önerilerini) ele almaktadır.
İlgili çözüme ait çalışma için lütfen tıklayınız; (Code & Dogs Blog Sitesi)
2-Top 10 Architecture Characteristics
Top 10 Architecture Characteristics (En İyi 10 Mimari Özellik) olarak ifade edilen çözümlemede ise; Milan Milanović gereksinimler dahilinde bir sistemin nelere sahip olması gerektiğini kısa bir yazıda ele almaktadır.
İlgili çözüme ait çalışma için lütfen tıklayınız; (Milan Milanović Blog Sitesi)
3-Sql for Data Analysis
Sql for Data Analysis (Veri Analizi için Sql) olarak ifade edilen çözümlemede; Cathy Tanimura‘nın verileri içgörüye dönüştürmek için gelişmiş teknikler ile sql üzerinde ele aldığı online kitaba ait kaynak koldarı yer almaktadır.
İlgili çözüme ait çalışma için lütfen tıklayınız;
4-Rating Product Sorting Reviews in Amazon
Rating Product Sorting Reviews in Amazon (Amazon’da Ürün Sıralama İncelemelerini Derecelendirme) olarak ifade edilen çözümlemede; Tarık Kaan Koç e-ticaretteki en önemli problemlerden bir tanesi olan ürünlere satış sonrası verilen puanların doğru şekilde hesaplanmasına yönelik problemi ele almaktadır.
İlgili çözüme ait çalışma için lütfen tıklayınız;
Gelecek yazılarda görüşmek üzere.
İyi çalışmalar…