İş Zekası, Power BI, Power Platform / 3 Aralık 2022 / Miraç ÖZTÜRK
Merhaba iyi günler.
Bugün iyileştirmelere ve geliştirmelere hız kesmeden devam eden; topluluklar üzerindeki geri dönüş,fikir ve önerileri uçtan uca değerlendirip yenilikler sunmaya çalışan Power BI ekibinin yayınlamış olduğu #2022Kasım güncellemesine ait bazı notlarımı sizlere aktarıyor olacağım.
Başlıca birkaç maddeyi ele almaya çalıştım.
Hatırlatma; ilgili yenilikleri kullanabilmek için Power BI Desktop uygulamanızı yeni sürümüne yükseltmeniz gerekmektedir.
Güncelleme/Yükseltme işlemi için lütfen tıklayınız…
Şimdiden iyi okumalar.
Makalede Neler Var ?
- 1-New Color Theme
- Colors in Palette
- 2-Unshared and Unsynchronized Axes for Small Multiples Charts
- 3-Create Dynamic Slicers using Field Parameters
- 4-Streamline your Report Authoring Experience with the Optimize Ribbon
- 5-Subscribe to a Report with Filters Applied
- Power BI Ek Hatırlatmalar
- İş Zekası Not Defteri
1-New Color Theme
New Color Theme (Yeni Tema Rengi) olarak ifade edilen bilgilendirmede; kullanıcıların ve geliştiricilerin aklına kazınmış olan sembolik/ikonik sarı ton rengine sahip olan Power BI’ın birden tüm renkli ve bir o kadar canlı havasının yerine; ciddiyet temalı, iş zekası araçlarının atası kabul edilen Excel’in varlığına atfedercesine bir renk dönüşümü içermesi yer almaktadır.
Ya da biz bu değişimi çok abartıyoruz, ne önemi var ki değil mi…
İlgili Power BI Desktop uygulamanızı güncel sürüme yükseltip, çalıştırdığınızda;
sizleri ikonik sarı tonlu karşılama ekranı yerine, ciddiyet yüklü bir tondaki yeşil bilgilendirme ekranı karşılamaktadır.
Bunun yanı sıra, yeni bir sayfa oluşturduğunuzda;
mevcut tablolarınıza göz attığınızda;
veya bir tablo içerisindeki alanı kullanmak istediğinizde;
ya da bir raporda değişiklik yapıp, kaydetmeden çıkış yapmak istediğinizde;
göze çarpan bazı renk tonları fark edeceksiniz.
Tabi ki Power BI’ın marka ve simge renginin sarı (sarı tonu) kalacağı belirtilmiş olup, sadece rapor geliştirici aracında yer alacak renklerin bu tonda kullanılacağı ifade edilmiştir.
Buradaki renk ise; Teal olarak ifade edilmektedir.
*Uyum aramak isteyenler adına.
*Elbette dikkat çeken ve alışılmışlığı kıran bir değişim, tabi ki üzerinde durulacak kadar değil.
Hem değişmeyen tek şey değişim değil miydi?
2-Unshared and Unsynchronized Axes for Small Multiples Charts
Unshared and Unsynchronized Axes for Small Multiples Charts (Küçük Çoklu Grafikler için Paylaşılmayan ve Senkronize Olmayan Eksenler) olarak ifade edilen yeniliğimizde; geliştiricilerin Power BI Desktop üzerinde farklı kategorik alanları tekbir görsel içerisinde analiz etmesini sağlayan Samll Multiple çözümüne yönelik alan grafikleri kullanımında analiz edilemeyen grafiklerin ölçeklenmesini sağlamaktadır.
EK:Small Multiple hatırlatmaları;
- Small Multiples: Responsiveness and Conditional Formatting
- Small Multiples: Now on by Default and Updated Roadmap
- Small Multiple: Padding Control and Combo Chart
- Small Multiples Design – Küçük Katlar Tasarımı
- Küçük Katlar – Small Multiples
İlgili çözüme yönelik birer uygulamada bulunacak olursak;
Öncelikle içe aktarma modunda (Import Mode) hazır veriler üzerinden modellenmiş raporumuzda aylık ürün grubu bazlı, finansal cari tipine göre bir satış dağılımı tablosu oluşturalım;
Oluşturmuş olduğumuz bu görsel üzerinde bazı grafik alanları değerleri genel değerlere yönelik düşük olması nedeni ile okunamamaktadır.
Bunun çözümü için ise gelen yenilik dahilinde ilgili eksenler üzerinde küçük birkaç düzenleme ile görselleri okunabilir ve kullanabilir formata dönüştürebiliriz.
İlk olarak Visualizations (Görselleştirme) paneli üzerindeki Format Visual (Görsel Biçimlendirme) alanında yer alan Visual (Görsel) içerisindeki Y-Axis (Y-Ekseni) özelliklerine ulaşalım;
Burada yer alan Scale to fit (Uygun Ölçek) özelliğini aktifleştirmemiz/kullanmamız gerekmektedir.
Bunun için ise Shared y-axis (Paylaşılan Y-Ekseni) özelliğinin inaktif/kapalı olması gereklidir.
İlgili özellik inaktif edildiğinde;
mevcut yeniliğimiz kullanılabilir olmaktadır.
İlgili özelliğimizi aktfileştirdiğimizde ise;
görselimiz değelendirilebilir/analiz edilebilir bir formata dönüşmektedir.
*Geliştiricilere yönelik son kullanıcı alternatifi analiz görselleri içerisinde farklı bir konumda değerlendirilecek çözüm olarak ekosisteme dahil edilmiştir.
3-Create Dynamic Slicers using Field Parameters
Create Dynamic Slicers using Field Parameters (Alan Parametrelerini Kullanarak Dinamik Dilimleyiciler Oluşturun) olarak ifade edilen yeniliğimiz ise; rapor geliştiricilerinin bir raporda analiz edilen ölçüleri veya boyutları dinamik olarak değiştirebilmesini/kullanabilmesini sağlayan Field Parameter çözümüne yönelik dinamik dilimleyici oluşturulabilmesini sağlamaktadır.
Hatırlatma İçeriği:Field Parameter
İlgili çözüme yönelik bir uygulamada bulunacak olursak, hızlıca Fields Parameter (Alan Parametresi) üzerinden bir stok grubu (Ana Grup, Alt Grup, Marka) oluşturalım;
DAX karşılığı ise;
şeklindedir.
Kısa bir düzenleme ile de kullanım içeriğimizi hazırlayalım;
Bu noktadan sonra ise Field Parameter dilimleyicimizin alan değeri üzerinden;
Show values of selected field (Seçilen alanın değerlerini göster) çözümü seçildiğinde;
ilgili ana alan gruplarının altında yer alan değerleri gruplayarak bir dilimleyiciye dönüştürmektedir.
Burada ki seçimler, hem başlığı hem de alt filtre değer alanlarını dinamik olarak;
filtrelemektedir.
*Geliştiricilere yönelik son kullanıcı talepleri dahilinde oluşturulan; birden çok kompleks yöntemli çözüm, zaman ve iş yükü tasarrufu elde etmenizi sağlayarak tek bir işlemle gerçekleştirilecek şekilde ekosisteme dahil edilmiştir.
4-Streamline your Report Authoring Experience with the Optimize Ribbon
Streamline your Report Authoring Experience with the Optimize Ribbon (Optimize Şeridi ile Rapor Yazma Deneyiminizi Kolaylaştırın) olarak ifade edilen yeniliğimizde ise; rapor geliştiricilerinin özellikle canlı rapolar hazırlarken sorgu ya da görsel düzenleme/değişim işlemlerinde kaybetmiş olduğu veri ve görsel yenilemesi zaman kaybını önlemesini, yanı sıra performans optimizasyonu gerşekleştirmesini kolaylaştıran çözümler sağlamaktadır.
İlgili çözümler; yenilenmiş geliştirici üst gezinti bölmesinde Optimize (Optimize Etmek) altında yer almaktadır;
Bunları başlıklar halinde ifade edecek olursak;
- Queries (Sorgular): Sorgu düzenlemsi işlemlerinde genel olarak görsel veri yenilemelerini kontrol etmek için kullanılmaktadır.
Pause Visuals (Görselleri Duraklat):Görsellerin yüklenmesini beklemeden birden fazla düzenleme yapma adına görsel duraklatma için kullanılmaktadır.
Refresh Visuals (Görselleri Yenile):Görsel sorgular duraklatıldığında en son verileri bir kerelik yenileme ile almak için kullanılmaktadır. - Report (Rapor):Rapor genel ayarlarınızı etkileşim veya sorgu azaltma adına optimize etmek için kullanılmaktadır.
Optimization Presets (Optimizasyon Ön Ayarları): Rapor genel ayarlarınızı etkileşim veya sorgu azaltma adına optimize etmek için kullanılmaktadır.
–Query Reduction (Sorgu Azaltma): Bu ön ayar Cross-Highlithing (Çapraz Aydınlatma-Filtreleme ile önplanda gösterim) ve Cross-Filtering (Çapraz Filtreleme) ile dilimleyicilere bir uygulama düğmesi ekleyerek veri kullanımını azaltmak için kullanılmaktadır.
*Özellikle DirectQuery Mode (Doğrudan Sorgulama Modu) bağlantıları için önerilmektedir.
–Interactivity (Etkileşim):Bu ön ayar gerçek zamanlı dilimleyici seçiminin yanı sıra Cross-Highlithing ve Cross-Filtering için kullanılmaktadır.
*Özellikle Import Mode (İçe Aktarım Modu) bağlantıları için önerilmektedir.
–Customize (Özelleştirme):Kendi ayarlarınızı belirleyip, ayarlamanız için kullanılmaktadır. - Review (Gözden Geçirme):
Performance Analyzer (Performans Analizörü): Rapor performansınızı değerlendirmek ve iyileştirme alanlarını belirlemek için kullanılmaktadır.
şeklindedir.
Gelen yeniliğimiz ise Queries (Sorgular) altında yer alan Pause Visuals (Görselleri Duraklat) ve Refresh Visuals (Görselleri Yenile) çözümleridir.
Bu çözümler özellikle DirectQuery (Doğrudan Sorgulama) modunda sorgu düzenlemeleri gerçekleştirirken gereksiz bir şekilde görsel veri yenilemesini önlemek için kullanılmaktadır.
Kullanım gerçekleştirildiğinde ise rapor geliştirme alanı/tuvali dış kısmında alt kısımdaki gibi bilgilendirmeler verilmektedir.
Üst rapor geliştirme alanı;
Sol alt rapor geliştirme alanı;
şeklinde görüntülenmektedir.
Tabi ki görsel yenilemesini durdurup genel rapor verilerini yenilemek istediğinizde;
alt kısımdaki gibi, görsel üst kısımlarında;
Visual has pending change (Görsel beklemede değişti) uyarısı verilmektedir.
Refresh (Yenile) diyerek son güncel kaynak verileri üzerinden görselleri duraklatılmış bir şekilde kullanabiliriz.
*İlgili çözüm ile rapor geliştiricilerine; rapor geliştirilmesi ve performans optimizasyonu işlemlerine yönelik son derece kullanışlı bir çözüm olarak ekosisteme dahil edilmiştir.
5-Subscribe to a Report with Filters Applied
Subscribe to a Report with Filters Applied (Uygulanan Filtrelerle bir Rapora Abone Olun) olarak ifade edilen yeniliğimizde; Power BI kullanıcılarının mevcut rapor öğelerine yönelik E-Mail bilgilendirme aboneliklerinde rapor filtrelemelerini baz alacak şekilde abonelik oluşturmasını sağlamaktadır.
İlgili çözüm Power BI servisi üzerindeki Subscribe (Abone Olmak) hizmeti içerisinde;
Include my changes (Değişikliklerimi dahil et) ifadesi şeklinde yer almaktadır.
*Son kullanıcı odaklı memnun edici bir çözüm olarak ekosistem dahil edilmiştir.
Power BI Ek Hatırlatmalar
Bu hatırlatma alanında geçmiş güncellemelere yönelik içerik üreticileri tarafından göz ardı edilmiş ve kişisel paylaşımları ile yeni ek çözümler sunan içerik üreticilerinin paylaşımları yer almaktadır.
1-Measure Selection in Power BI
Measure Selection in Power BI (Power BI’da Seçimi Ölçme) olarak ifade edilen çözümlemede; Kurt Buhler iyi bir kullanım odaklı rapor tasarımı ve efektif rapor kullanımı adına farklı bir uygulama çözümüne yönelik aktarımda bulunmaktadır.
2-New DAX Functions: TOCSV and TOJSON
New DAX functions: TOCSV and TOJSON (Yeni DAX Fonksiyonları: TOCSV ve TOJSON) olarak ifade edilen çözümlemede; Daniil Maslyuk takipte bulunmuş olduğu ve kullanımına yönelik çözümlemeler geliştirdiği iki dax fonksiyonu hakkında aktarımda bulunmaktadır.
İlgili paylaşım içeriği için lütfen tıklayınız…
3-Power BI’da İki Konum Arasındaki Mesafe ve Varış Süresi Hesabı
Power BI’da İki Konum Arasındaki Mesafe ve Varış Süresi Hesabı olarak ifade edilen çözümlemede ise; Murat Mutlu Power BI raporu üzerinde haritalar görsellerinde iki nokta arasındaki mesafe ve varış süresi takibini gerçekleştiren efektif bir çözüm hakkında aktarımda bulunmaktadır.
İlgili paylaşım içeriği için lütfen tıklayınız…
4-Market Basket Analysis using Power BI and R
Market Basket Analysis using Power BI and R (Power BI ve R kullanarak Pazar Sepeti Analizi) olarak ifade edilen çözümlemede; Milad Firouzi R kullanarak Power BI üzerinde sepet analizi çözümlemesi hakkında aktarımda bulunmaktadır.
İlgili paylaşım içeriği için lütfen tıklayınız…
5-Time Spent Calculation
Time Spent Calculation (Harcanan Süre Hesaplaması) olarak ifade edilen çözümlemede; Michael Tenner Power BI raporları üzerinde kullanılabilecek formatlı dinamik zaman hesabı yapabilen dax çözümlemesi hakkında aktarımda bulunmaktadır.
İlgili paylaşım içeriği için lütfen tıklayınız…
Ele aldığımız başlıkların yanı sıra birkaç ek yapılandırma ve özellik yeni güncelleştirme ile Power BI ekosistemine dahil edildi.
Kalan ek güncellemelere;
https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-november-2022-feature-summary/
blog yazısı üzerinden, ya da;
videosundan erişebilirsiniz.
İş Zekası Not Defteri
Bu not defterinde; veri bilimi, raporlama ve iş zekasına yönelik kişisel paylaşımları ile yeni ek çözümler sunan içerik üreticilerinin paylaşımları yer almaktadır.
1-The Hugging Face Web Site
The Hugging Face Web Site (Hugging Face Web Sitesi) olarak ifade edilen çözümlemede; makine öğrenimini kullanarak uygulamalar oluşturmak için araçlar geliştiren Hugging Face firması; doğal dil işleme uygulamaları için oluşturulmuş transformers kitaplığı ve kullanıcıların makine öğrenimi modellerini ve veri kümelerini paylaşmasına olanak tanıyan platformuna yönelik birçok çözümlemeyi içeren sanal kütüphanesine yönelik dökümlerinin aktarımında bulunmaktadır.
2-500 Artificial Intelligence Project List
500 Artificial Intelligence Project List (500 Yapay Zeka Projesi Listesi) olarak ifade edilen çözümlemede; Ashish Patel takip ettiği ve edindiği bilgiler dahilindeki 500 yapay zeka, makine öğrenimi, derin öğrenme, doğal dil işleme vb. günümüz popüler konularına yönelik kaynakların dökümlerini derleyerek aktarımda bulunmaktadır.
İlgili paylaşım içeriği için lütfen tıklayınız…
3-Data Analysis for Business, Economics, and Policy Source Code
Data Analysis for Business, Economics, and Policy (İşletme, Ekonomi ve Politika için Veri Analizi) olarak ifade edilen çözümlemede ise; Data Analysis for Business, Economics, and Policy kitabında yer alan çözümlemelere yönelik kaynak kodların yer aldığı dökümler aktarılmaktadır.
İlgili paylaşım içeriği adına;
- Kitap için lütfen tıklayınız: (1) (2)
- Kaynak kodları için lütfen tıklayınız…
Gelecek yazılarda görüşmek üzere.
İyi çalışmalar…