İş Zekası, Power BI, Power Platform / 30 Haziran 2021 / Miraç ÖZTÜRK
Merhaba iyi günler.
Bugün iyileştirmelere ve geliştirmelere hız kesmeden devam eden; topluluklar üzerindeki geri dönüş,fikir ve önerileri uçtan uca değerlendirip yenilikler sunmaya çalışan Power BI ekibinin yayınlamış olduğu #2021Haziran güncellemesine ait bazı notlarımı sizlere aktarıyor olacağım.
Başlıca birkaç maddeyi ele almaya çalıştım.
Hatırlatma; ilgili yenilikleri kullanabilmek için Power BI Desktop uygulamanızı yeni sürümüne yükseltmeniz gerekmektedir.
Şimdiden iyi okumalar.
Makalede Neler Var ?
1-Power BI Paginated Report Visual
Power BI Paginated Report Visual (Power BI Sayfalandırılmış Rapor Görseli) olarak ifade edilen yeniliğimiz; Paginated Report (Report Builder) rapor hazırlama aracını Power BI Desktop üzerinde görsel olarak kullanılabilmesini sağlamaktadır.
Hatırlatma: Paginated Report (Report Builder) aracına yönelik hatırlatmalara;
- Microsoft Paginated Report (Report Builder) Tanıtım Linki
- Report Builder Kullanım Linki
- Report Builder Minumum Lisans Yeterliliği Tanıtım Linki
linkleri üzerinden erişebilirsiniz.
Mevcut güncelleme adına ilgili blog yazısını inceleyip örnek çalışma ön hazırlığını gerçekleştirebilirsiniz.
Örnek inceleme çalışmasına yönelik kullanacağımız hazır şablona Swati Gupta‘nın derlemiş olduğu depo alanı üzerinden ulaşabilirsiniz.
İlgili link: Erişim Linki
İlgili GitHub çalışma alanı içerisindeki; PagintedReportSamples klasöründe bulunan,

CountrySalesPerformance.rdl dosyasını yerel çalışma alanınıza indiriniz.

Ön hazırlık sayfasında yer alan hazırlıkları gerçekleştirdikten sonra ilgili indirmiş olduğunuz CountrySalesPerformance.rdl dosyasını Report Builder üzerinde açınız.
Dosyayı açtıktan sonra oluşturulmuş hazır şablon raporunu test amaçlı çalıştıralım;

çalıştırdıktan sonra alt görselde yer alan ilgili ön izlemeyi elde etmekteyiz.

Test amaçlı bir çalışma gerçekleştirdiğimiz için ilgili raporu Power BI Web Service alanımızda yayına alabiliriz.

Burada Power BI Desktop alanından farklı olarak Microsoft Azure giriş karşılaması ile karşılaşmaktayız.
İlgili Power BI hesabımız ile giriş yaptığımızda;


otomatik olarak giriş gerçekleştirip çalışma alanı seçiminden sonra raporumuzu yayına alabiliriz.

Raporumuz yayınlandıktan sonra ilgili çalışma alanı üzerinde ön izleme gerçekleştirelim;

NOT: İlgili çalışma alanı PREMIUM lisans modeline sahip olmalıdır.
İlgili lisans modeli açıklamaları için lütfen tıklayınız.
Yakın tarihlerde kullanıma açılan, tekil kullanıcı bazlı aylık 20$ üzerinden Power BI PREMIUM kullanımı gerçekleştirebilirsiniz.
İlgili Power BI PREMIUM kullanımı açıklamaları için lütfen tıklayınız.
Hazırlayıp, yayınlamış olduğumuz Report Builder şablon raporumuzu gelen güncellemeyi test etmek adına Power BI Desktop üzerinde kullanabiliriz.
Hızlıca Power BI Desktop üzerinde bir test raporu açıp kullanım gerçekleştirelim.
Visualizations (Görselleştirme) üzerine eklenen Report Builder görselini tıklayalım, rapor tuval alanı içerisinde alt görseldeki gibi bir öğe oluşturulacaktır.

Ek olarak Power BI Desktop üzerindeki araçlar bölmesinden de ilgili görsele erişebilirsiniz.

Oluşturulan görselin sağ üst köşesine gelerek, görseli modellemek için seçeneklerde yer alan Edit seçeneğini seçelim (tıklayalım);

Açılan düzenleme sayfası üzerinden, Power BI Service altında yayınlanmış olan ilgili Report Builder test raporumuzu seçelim;

İlgili seçimi gerçekleştirdikten sonra Report Builder raporu üzerinde oluşturulmuş bir rapor kullanım parametrik değeri mevcut ise tercihe bağlı olarak seçim gerçekleştirip Raporu Görüntüle ile rapor tuval sayfasına geri dönebiliriz.

NOT: Rapor içerisinde herhangi bir rapor parametrik değeri yer almamakta ise aşağıdaki görselde yer alan bilgilendirme mesajını alıyor olacağız.

Rapor tuval sayfasına geri döndüğümüzde ön izleme gerçekleştiğinde aşağıda yer alan görseldeki gibi bir görünüm elde ederiz.

Rapor tuval sayfası kontrolü;

Mevcut Power BI rapor sayfasında herhangi bir veri bulunmadığından dolayı (Sadece ön izleme) Power BI raporunu Power BI Service alanı üzerinde yayına alamamaktayız.
Hızlıca elle test verisi girip, raporumuzu Power BI Service alanı üzerinde yayına alalım;

Ek paylaşım sayfası kontrolü;

Ek paylaşım sayfası kontrolü (Power BI Service);

Power BI Service üzerindeki ilgili raporun ön izlemesi gerçekleştirildiğinde;

ilgili görünümü elde ederiz.
Mevcut güncelleme ile kurumsal rapor görünümleri/çıktıları elde edebilir, bunun yanı sıra Excel formatına aktarımda gerçekleşen veri limiti sınırına takılmadan kullanım gerçekleştirebilirsiniz.
(Uzun zamandır beklenen çözümler)
Fakat bildiğiniz üzere tekil kişi kullanımında aylık 20$ ve ilgili raporun paylaşılacağı her kullanıcı için mevcut tutar değerindeki (Minimum) lisans ataması gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Elbette ki verilen hizmetler dahilinde bu tutar çok ufak bir değer olarak karşılık görmektedir, fakat ülkemizdeki kurumsal bakış ne yazık ki…
2-Small Multiples: Responsiveness and Conditional Formatting
Small Multiples: Responsiveness and Conditional Formatting (Küçük Katlar: Duyarlılık ve Koşullu Biçimlendirme) olarak ifade edilen yeniliğimiz; yakın zaman dilimlerinde Power BI rapor geliştiricilerinin kullanımına sunulmuş olan Small Multiples (Küçük Katlar) görsel çözümüne yönelik tasarımsal ve kullanımsal kolaylık çözümlerini sağlamaktadır.
Small Multiples (Küçük Katlar) kullanımına yönelik Ek Hatılartma-1, Ek Hatılartma-2 içeriklerine de göz atmanızda fayda olabilir.
İlgili özelliğe yönelik hızlıca bir deneme gerçekleştirecek olursak, önceden hazırlamış olduğumuz veriler ile bir Area Chart üzerinde kullanım gerçekleştirelim;

İlk olarak;
Önceki sürümler üzerinde, bar görselleri ile eksen arasında yer alan boşluklar sabit olarak kullanılmaktaydı.
Mevcut güncelleme dahilinde tercihe bağlı Grid Padding (Eksen/Izgara Dolgusu) özelliği ile beraber bu değerlere müdahale edip dilediğiniz gibi görsel tasarım oluşturma imkanınız yer almaktadır.
İlgili özelliğe;
Visualizations (Görselleştirme) / Grid Layout (Eksen/Izgara Düzeni) / Grid Padding (Eksen/Izgara Dolgusu)
üzerinden erişebilirsiniz;

Grid Padding özelliğine ait Minumum değer;

Maksimum değer;

görsellerdeki gibi yer almaktadır.
Tercihe bağlı olarak iki boyutlu eksen üzerinde dilediğiniz gibi bar/eksen uzaklarına müdahalede bulunabilirsiniz;

Elbette ki bu belirlemiş olduğunuz değerler yeni boyutlandırmalarda ilgili ölçek değerlerini koruyacak şekilde kullanılabilmektedir.

Son olarak;
Önceki sürümler içerisinde; Small Multiples üzerindeki görsel tuval alanı arka planı sabit bir renk değeri üzerinden kullanılırken, mevcut güncelleme dahilinde parametrik bir değere bağlanıp dinamik arka plan renk ataması yapılabilmektedir.
İlgili özelliğe;
Visualizations (Görselleştirme) / Grid Layout (Eksen/Izgara Düzeni) / Background Color (Arka plan Rengi)
üzerinden erişebilirsiniz;

Önceki yazı serisinde görsel formatlarına yönelik aktarmaya çalışmış olduğum tüm tercihe bağlı seçimler, mevcut görsele ait format yapısında da yer almaktadır;


Görsel arka plan uygulaması;

İlgili çözüme yönelik hatırlatma yazıları ele alınıp genel itibari ile değerlendirildiğinde Small Multiples görsel çözümüne yönelik yol haritası üzerinde büyük bir yol kat edilmiş gözükmektedir. (Kim bilir belki de tamamlamış.)
3-Area Chart Transparency Sliders
Area Chart Transparency Sliders (Alan Grafiği Saydamlık Kaydırıcısı) olarak ifade edilen yeniliğimiz; Power BI rapor geliştiricilerinin zamana bağlı (Zaman kavramlarına) oluşturmuş olduğu grafiklerde/görsellerde birden çok kırınımı analiz ederken ilgili grafikte/görselde yer alan değerlere ait renklendirmelerin saydamlığının düzenlenmesini sağlamaktadır.
NOT: İlgili yenilik şu an Area Chart (Alan Grafiği) ve Stacked Area Chart (Yığılmış Alan Grafiği) görsel öğeleri için kullanılabilmektedir.
İlgili özelliğe yönelik hızlıca bir deneme gerçekleştirecek olursak, önceden hazırlamış olduğumuz veriler ile bir Area Chart üzerinde kullanım gerçekleştirelim;

Power BI Desktop’a ait önceki versiyonlarda ilgili grafik renk transparan değeri %60 olarak sabit bir şekilde kullanılabilmekteydi.
Son gelen Power BI Desktop güncellemesi ile bu değeri ilgili grafiklerimizde kendimiz doğrudan belirleyebilmekteyiz.

Rastegele ele aldığımız iki grafik renk değeri üzerindeki;
Minumum değer;

Maksimum değer;

şeklinde görüntülenmektedir.
Transparan renk değeri ile ilgili görseller üzerindeki noktasal zaman değerlerine atanan renk değerleri çözümleri birleşince ilgili analizler için hoş tasarımsal kullanımlar ortaya çıkmaktadır.

Burada ilk bakışta göze çarpan eksiklik; ayrık olarak ilgili renkleri baz alacak şekilde transparan değer ayarının yer almamış olmasıdır.
İlgili eksikliğin yanı sıra ince çözümler ile geliştiricilerin taleplerine yanıt vermeye devam eden Power BI ekibi, mevcut görsellerdeki renk değerlerinin renklerini fonksiyonlara bağlama imkanı sunduğunda ilgili görseller için serüven kısmen tamamlanmış olacak gibi gözükmektedir.
4-Inner Padding for Continuous Axes
Inner Padding for Continuous Axis (Sürekli Eksen İçi Dolgu) olarak ifade edilen yeniliğimiz; Power BI rapor geliştiricilerinin kategorik ve kartezyen grup değerleri ile oluşturmuş olduğu grafiklerde/görsellerde birden çok kırınımı analiz ederken ilgili grafikte/görselde yer alan değerlere ait ara dolguların ya da diğer bir kullanılan ifade ile değerler arası boşlukların düzenlenmesini sağlamaktadır.
İlgili özelliğe yönelik hızlıca bir deneme gerçekleştirecek olursak, önceden hazırlamış olduğumuz veriler ile bir Clustered Column Chart (Kümelenmiş Sütun Grafiği) üzerinde kullanım gerçekleştirelim;
Power BI Desktop’a ait önceki versiyonlarda ilgili grafik renk transparan değeri %20 olarak varsayılan bir şekilde kullanılabilmekteydi.
Son gelen Power BI Desktop güncellemesi ile bu değeri ilgili grafiklerimizde daha hassas bir seviyede doğrudan belirleyebilmekteyiz.

İlgili grafik/görsel üzerindeki değeri;
Minumum değer;

Maksimum değer;

olarak kullandığımızda ilgili görsellerdeki gibi grafik görünümü elde etmekteyiz.
Bir nebze raporlarda kullanılan grafik görsellerindeki değerleri okumaya yönelik kullanım kolaylığı hedeflenmiş gibi gözükmektedir.
#Haziran2021 Power BI yeniliklerine genel göz atıldığında ağırlıklı olarak tasarımsal kullanımlar yer almaktadır.
En güzel yanı ise yeniliklerin Premium hesap baz alınarak gerçekleştirilmemiş olması, bir an unutmuş olabiliriz ama Premium abonelik modelini artık tek kullanıcı içinde kullanabilimektesiniz!!!
Power BI Fiyatlandırma Bilgileri için lütfen tıklayınız…
Ele aldığımız başlıkların yanı sıra birkaç ek yapılandırma ve özellik yeni güncelleştirme ile Power BI ekosistemine dahil edildi.
Kalan ek güncellemelere;
videosu üzerinden ya da,
https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-june-2021-feature-summary/
blog yazısı üzerinden erişebilirsiniz.
Gelecek yazılarda görüşmek üzere.
İyi çalışmalar…