tcp-ip model application layer protocols

Merhabalar.

Bugün; yüksek lisans günlüklerimde yer alan Sistem ve Ağ dersindeki, TCP-IP Modeli Uygulama Katmanı Protokolleri konusuna yönelik notlarımı aktarmaya çalışıyor olacağım.

Umarım faydalı olur.

***

TCP/IP modelinin Uygulama Katmanı; kullanıcının ağ üzerinden bilgi alışverişi yapmasını sağlayan protokoller ve servisler içerir. 

Genel katman yapısını tekrar hatırlatma adına, görselleştirecek olursak;

tcp ip model general layers

şeklindedir*.
*Temsili protokol ve çözümler eklenmiştir.

Hiyerarşik olarak ise; katmanlar, aşağıdaki gibi gösterilmekteydi;

tcp ip model layers general

Akış olarak ise, katmanlar arasındaki iletişim ve yön şu şekildedir;

tcp ip model general layers flow

Buradaki katmanlı yapıda yer alan; Uygulama Katmanına yönelik bazı önemli protokoller şunlardır;

1.HTTP (Hypertext Transfer Protocol): Web sayfalarının aktarımında kullanılır. Bir web tarayıcısı ve sunucu arasındaki iletişimi düzenler. 

2.HTTPS (HTTP Secure): HTTP’nin güvenli bir versiyonudur ve veri aktarımını şifreleyerek güvenliği artırır. 

3.FTP (File Transfer Protocol): Dosya transferi için kullanılır.Kullanıcıların sunuculara dosya yüklemelerine veya sunuculardan dosya indirmelerine olanak tanır. 

4.SMTP (Simple Mail Transfer Protocol): E-posta gönderimi için kullanılır.E-posta sunucuları arasında e-posta iletişimi sağlar. 

5.IMAP (Internet Message Access Protocol) ve POP3 (Post Office Protocol version 3): Bu iki protokol; kullanıcıların e-posta sunucularından e-postalarını almasını sağlar.IMAP, e-postaların sunucuda kalmasına ve birden fazla cihazdan erişilmesine olanak tanırken, POP3 genellikle e-postaları indirir ve sunucudan siler. 
 
6.DNS (Domain Name System): İnternet adreslerini (Örneğin, www.google.com); IP adreslerine (Örneğin, 192.0.2.1) çevirir.Kullanıcıların web sitelerine kolayca erişmesini sağlar. 
 
7.SSH (Secure Shell): Ağ üzerinden güvenli bir şekilde uzak bir bilgisayara bağlanmayı sağlar.Veri aktarımı sırasında şifreleme yapar.
 
8.Telnet: Uzaktaki bir bilgisayara metin tabanlı bir arayüz üzerinden erişmek için kullanılır.Günümüzde güvenli olmadığı için yaygın olarak SSH tercih edilir. 
 
9.SNMP (Simple Network Management Protocol): Ağ cihazlarını yönetmek ve izlemek için kullanılır.Bu protokoller, TCP/IP modelinin Uygulama katmanının temel bileşenleridir ve internetin günlük kullanımında kritik rol oynarlar.
 
10.LDAP (Lightweight Directory Access Protocol): Ağ üzerindeki dizin hizmetlerine erişim sağlayan bir protokoldür.Kullanıcı bilgileri, grup bilgileri gibi bilgilerin yönetilmesinde kullanılır. 
 
11.SIP (Session Initiation Protocol): Sesli ve görüntülü aramalar için kullanılan bir protokoldür.Özellikle IP tabanlı telefon sistemlerinde ve internet üzerinden gerçekleştirilen konferans çağrılarında kullanılır. 
 
12.RTP (Real-time Transport Protocol): Gerçek zamanlı ses ve video aktarımı için kullanılır.Genellikle SIP ile birlikte kullanılarak internet üzerinden ses ve video iletişimini sağlar.
 
13.XMPP (Extensible Messaging and Presence Protocol): Anlık mesajlaşma, varlık bilgisi ve genel XML veri aktarımı için kullanılan bir protokoldür.Çeşitli mesajlaşma uygulamalarında kullanılır.
 
14.DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol): Ağ cihazlarına otomatik olarak IP adresi, alt ağ maskesi, varsayılan geçit gibi ağ konfigürasyonları atamak için kullanılır.
 
15.NTP (Network Time Protocol): Bilgisayarların saatlerini internet üzerinden senkronize etmek için kullanılır.
 
16.IMAPS (Internet Message Access Protocol Secure): IMAP protokolünün güvenli bir versiyonudur ve e-posta iletişimi sırasında şifreleme sağlar.
 
17.POP3S (Post Office Protocol version 3 Secure): POP3 protokolünün şifrelenmiş bir versiyonudur.
 
18.RSYNC: Dosyaların ve klasörlerin uzaktaki bir sunucu ile senkronize edilmesini sağlayan bir protokoldür.
 
19.NNTP (Network News Transfer Protocol): Usenet haber gruplarına erişim için kullanılır.
örnek olarak verilebilir.

Bir sonraki #YüksekLisansGünlükleri yazısında görüşmek üzere, sağlıcakla kalın…

İlgili Yazılar