


İş Zekası, Power BI, Power Platform / 17 Mayıs 2020 / Miraç ÖZTÜRK
Merhaba iyi günler.
Bugün Power BI raporlarında rapor kullanımı ve tasarımına yönelik Bookmark (Yer İmi) yapıları hakkındaki notlarımı ve ek olarak button-düğme özelliklerini ele almaya-aktarmaya çalışacağım.
Şimdiden iyi okumalar.
Bookmarkların rapor içerisindeki kullanım yapısı ve yöntemlerine değinmeden;
sorularını ele alalım.
Bookmark (Yer İmi) sayfanın belirli bir durumunu (Görselleri Göster-Gizle,Filtre Değerlerini Tut) kaydetmemize olanak sağlayan yapıdır.(Power BI kullanımı yönünden ifadelendirir isek)
Bookmark kullanım amaçları ise;
Bookmark ve Selection yapılarına ana menü üzerindeki View (Görünüm) altındaki Show Panes (Bölmeleri Göster) üzerinden erişebilirsiniz.
Show Panes altındaki Bookmarks ve Selection seçildiğinde Filters (Filtreler), Visualizations (Görselleştirme) ve Fileds (Alanlar) panellerine ek olarak Bookmarks ve Selection panelleri açılır.
Gerekli işlemleri bu paneller üzerinden gerçekleştirebiliriz.
Bookmarks paneli üzerinden;
Add (Ekle) ile Bookmark ekleyebilir, View (Görünüm) ile eklenen Bookmark sayfasını görüntüleyebiliriz.
Raporumuza Bookmark eklediğimizde, eklenen Bookmarkın sağ üst köşesindeki üç noktayı tıkladığımızda;
Dilerseniz bir demo üzerinden ilgili özellikleri irdeleyelim.
Öncelikle genel bir rapor sayfası oluşturalım.
Sayfamızdaki öğeleri Bookmark üzerinden gruplayalım.(Göster-Gizle)
Öncelikle Bookmark Pane üzerinden sırası ile Genel,Karşılaştırma ve Analiz adında Bookmark ekleyelim.
Sonrasında bu Bookmark yapılarını rapor içerisinde kullanabilmek için sayfamıza ana menü üzerindeki Insert (Ekleme) altındaki Buttons (Düğmeler) üzerinden düğme-buton ekleyelim.
Sayfalandırma işlemlerinde genellikle Bookmark butonu kullanılmaktadır.
Bunun yanı sıra Insert (Ekleme) altındaki Images (Görseller-Görüntüler) üzerinden bir görsel ekleyip,
bu görsele Action (Aksiyon-Eylem) içerisinden Bookmark tanımlayıp,Bookmark yapılarını kullanabilirsiniz.
Buttons üzerinden sayfamıza Bookmarks butonu ekleyelim ve eklediğimiz Bookmark butonu özelliklerinden;
Bookmark tipini seçelim.
Öncelikle Bookmark tipini kurgulayalım.
Akabinde ise sayfamızdaki öğeleri belirlediğimiz kriterlere göre Bookmarklar üzerinde tanımlamamız gerekmektedir (Show-Hide).Bunun için Selection Pane üzerinden yardım alarak öğeleri belirleyebiliriz.
İlgili öğelerimizin hangi Bookmark üzerinde kullanılacağını belirledikten sonra, Bookmark yapımızı Update ile güncelleyip berlilediğimiz seçim ve filtrelemeleri kaydedebiliriz.
Mevcut işlemimizde; All Visual üzerinden seçili öğelerimizi Display yardımı ile Show-Hide özelliğini kullanarak Bookmark Action özelliği ekliyoruz.
Ek olarak hangi Bookmark sayfamızı görüntüleyeceğimizi belirliyoruz.
Son olarak ise Bookmark butonlarımızı CTRL tuşuna basarak seçtiğimizde (Power BI Desktop üzerinde – Web üzerinde sadece seçme işlemi ile) Genel sayfası;
Karşılaştırma sayfası;
ve Analiz sayfası;
şeklinde olur.
Burada sadece görsellerimizi Göster-Gizle formatında kullandık.Bookmark Pane üzerindeki Bookmark özelliğimizde Data seçimini de gerçekleştirdiğimiz takdirde uyguladığımız işlemlere ek olarak sayfa içerisindeki veri değerlerini de tutar.(Filtrelemeleri)
Burada örnek olarak sayfamız için bir varsayılan butonu oluşturabiliriz.
Mevcut düğmeler dışında raporumuza dışarıdan görsel ekleyelim.
Eklediğimiz görsel için Bookmark üzerinden Varsayılan Bookmarkı oluşturalım.
Özellik olarak All Visual ile mevcut görselleri tutup Data ile sayfanın anlık filtreleme değerlerini baz almasını sağlıyoruz.
Son olarak görselimizin Bookmark değerini Varsayılan yapıp işlemlerimizi tamamlıyoruz.
Sayfa içerisinde rastgele filtreleme yapıp Varsayılan butonumuzu kullandığımızda sayfanın belirlediğimiz filtre değerlerine döndüğünü göreceğiz.
Bookmark dışındaki Action tiplerini de kısaca ele alalım.
Back Action tipi ile rapor sayfaları sıralamasına bağlı olarak mevcut sayfadan bir önceki sayfaya geçiş işlemi sağlayabiliriz.
Back Action adında bir sayfa oluşturarak önceki rapor sayfasında oluşturduğumuz Bookmark butonunu bu sayfaya ekleyelim ve butonunun Action Type özelliğini Back olarak düzenleyelim.
Not: Buton tıklandığında gideceği sayfa ile ilgili herhangi bir işlem-belirleme yapmıyoruz.
Butonu tıkladığımızda ise;
bir önceki sayfaya geçiş işlemi gerçekleşir.
Bir sonraki Action tipi ise Drill Trough (Detaylandırma).
Drill Trough adında yeni bir sayfa oluşturalım.Bu sayfaya gelirken baz alınacak veri-veri gruplarını (Sütun-Sütunlar) belirlememiz gerektmektedir.
Belirlediğimiz değeri, rapor sayfası özelliği olan Values altındaki filtre alanına sürükleyip bırakalım.
Ana sayfamız üzerinden bu sayfaya geldiğimizde geri dönebilmemiz için kendisi otomatik bir geri butonu oluşturacaktır.
Baz aldığımız ana sayfamıza Drill Trough adında bir buton oluşturup Type özelliğini Drill Trough olarak seçip, gideceği sayfayı ise yeni oluşturduğumuz Drill Trough olarak belirleyelim.
Burada öğeler içerisindeki verileri kullanarak uyguladığımız Drill Trough özelliğinin yanı sıra, rapor sayfası üzerindeki görsel öğeler içerisinden herhangi bir değer seçimi gerçekleştiği takdirde butonun aktifleşmesidir.Aksi halde inaktiftir.
Belirlediğimiz değer tipi Ana Grup olduğundan sayfa içerisindeki herhangi bir görselden Ana Grup değeri seçimi gerçekleştirdiğimizde butonun aktifleştiğini görürüz.
Seçim işlemini gerçekleştirdiğimizde;
oluşturmuş olduğumuz Drill Trough sayfasına verileri filtreleyerek (Ağ Ürünleri) gider.
Bir önceki sayfamıza geri dönebilmek için ise sol üst köşeye bir buton ekler.
Raporlarımızdaki alt detay değerlerini kullanmak için hoş bir çözümdür.
Sıradaki Action tipimiz ise Page Navigation.Page Navigation özelliği ile rapor ana sayfamızdan dilediğimiz bir rapor sayfamıza geçiş gerçekleştirebiliriz.
Ana sayfamıza bir Page Navigation adından buton ekleyelim ve Type özelliğini Page Navigation olarak atayıp gideceğimiz sayfamızıda seçelim.
Page Navigation butonunu tıkladığımızda;
belirlemiş olduğumuz sayfamıza (Sepet Analizi) gider.
Sıradaki Action tipimiz ise Q&A – Question And Answer.Q&A özelliği ile rapor ana sayfamızda soru cevap yöntemi ile ilgili rapor sonuçlarımıza erişebiliriz.
Ana sayfamıza bir Q&A adında bir buton ekleyelim ve Type özelliğini Q&A olarak atayalım.
Oluşturduğumuz butonu tıkladığımızda;
ek penceresi açılır.Bu pencere üzerinden sayfa üzerindeki herhangi bir kritere ait veriye erişebilirsiniz.
Eriştiğiniz veriyi seçtiğinizde ise o veriye ait tablodaki bilgileri getirir.
Son olarak ele alacağımız Action tipimiz ise Web URL.Web URL özelliği ile rapor sayfamızdan bir link ile tarayıcı üzerinden belirlediğimiz sayfalara gidebiliriz.
Ana sayfamıza bir Web URL adından buton ekleyelim ve Type özelliğini Web URL olarak atayalım.
Type özelliğini Web URL olarak atadıktan sonra bizden bir Web URL değeri istemektedir.Varsayılan olarak bir değer girebiliriz ya da bunu bir koşullu ifadeye de bağlayabiliriz.
Bu değeri varsayılan olarak girelim.
Butonu tıkladığımızda ise;
tarayıcı üzerinde belirlediğimiz sayfayı bize getirmektedir.
Bookmark Action Type dışındaki özelliklere yüzeysel olarak değinmeye çalıştım.
Bu özellikleri; raporlarımızı interaktif olarak kullanmamız ve tasarımımızı bir nebze kullanıcı dostu hale getirmek için uygulayabiliriz.
Gelecek yazılarda görüşmek üzere.
İyi çalışmalar…
