İş Zekası, Power BI, Power Platform / 17 Ağustos 2021 / Miraç ÖZTÜRK
Merhaba iyi günler.
Bugün iyileştirmelere ve geliştirmelere hız kesmeden devam eden; topluluklar üzerindeki geri dönüş,fikir ve önerileri uçtan uca değerlendirip yenilikler sunmaya çalışan Power BI ekibinin yayınlamış olduğu #2021Ağustos güncellemesine ait bazı notlarımı sizlere aktarıyor olacağım.
Başlıca birkaç maddeyi ele almaya çalıştım.
Hatırlatma; ilgili yenilikleri kullanabilmek için Power BI Desktop uygulamanızı yeni sürümüne yükseltmeniz gerekmektedir.
Şimdiden iyi okumalar.
Customize Shape Formatting (Özelleştirilmiş Şekil Biçimlendiricisi) olarak ifade edilen yeniliğimiz ile; rapor geliştiricileri tarafından raporlar içerisinde çeşitli aksiyonlar ya da tema adına tamamlayıcı unsur olarak kullanılan Shapes (Şekiller) çözümüne, rapora dahil edildikten sonra mouse yardımı ile tasarım alanında en-boy gibi anlık formatlama desteği geliştirici tasarım çözümlerine dahil edildi.
Aşina olduğumuz ilgili rapor tasarım çözümüne yönelik doğrudan bir test gerçekleştirmek adına Shapes (Şekiller) alanından Chevron Arrow görselini rapora dahil ederek anlık formatlamada bulunalım;
2-X-Axis Constant Line Improvements
X Axis Constant Line Improvements (X Ekseni Sabit Hat İyileştirmeleri) olarak ifade edilen yeniliğimiz ile; rapor geliştiricileri tarafından raporlar içerisinde çeşitli aksiyonlar almak adına zaman grafiği görselleri üzerinde kullanılan Analytics (Analitik) sekmesinde yer alan X Axis (X Ekseni) analiz çözümlerine ek geliştirici görsel iyileştirmeleri dahil edildi.
Hızlıca ilgili yeniliği örneklemek adına; Visualizations (Görselleştirme) paneli içerisinden Stacked Area Chart
(Yığılmış Alan Grafiği) görseli üzerinde bir test oluşturalım;
Bu testimizde belirlemiş olduğumuz parametremizin (Ciro) tarihsel değişimine yönelik belirli bir zaman diliminden sonrasını baz alarak bir analiz gerçekleştirdik.
“Belirli bir zaman diliminden sonrasını“ ifadesi doğrudan Value alanına eklenmiş ƒx fonskisiyonuna bağlı olan tarih değerinden gelmektedir.
Power BI Görsel karşılığı;
Önceki Power BI Desktop üzerinde Analytics (Analitik) sekmesinde yer alan X Axis (X Ekseni) analiz görünümü ise;
şeklinde kullanılabilmekteydi. (Herhangi bir parametrik yapı olmadan.)
İlgili Analytics (Analitik) sekmesinde yer alan X Axis (X Ekseni) güncellemesine göz attığımızda;
parametre ifade alanı görselleştirmesi dışında herhangi bir ek güncellemenin yer almadığını gözlemlemekteyiz.
Power BI Görsel karşılığı; (X-Axis Constant Line 1:31.05.2018 ifadesi)
(*Power BI raporolamaları üzerinde bir nebze kullanıcıların daha kolay sonuca ulaşmaları adına hayata alınmış bir yenilik olarak nitelendirilebilir.Elbette çok şık çözüm fakat talep edilen analizler düşünülünce göz ardı edilebilecek gibi gözükmektedir.)
3-Default Sensitivity Label Policy in Power BI Desktop
Default Sensitivity Label Policy in Power BI Desktop (Power BI Masaüstünde Varsayılan Duyarlılık Etiketi İlkesi) olarak ifade edilen yeniliğimiz ile ise; rapor geliştiricileri tarafından yeni bir rapor oluşturduğunda veya etiketi olmayan mevcut bir rapor düzenlediğinde, ilgili rapora geliştiricinin varsayılan bir duyarlılık etiketi tanımlayabileceği ve dilerse bu duyarlılık etiketi düzeyini değiştirebileceği şekilde bir geliştirici veri düzenleme seçeneği dahil edildi.
İlgili duyarlılık düzenlemelerine yönelik detaylara bağlantısı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Power BI Görsel karşılığı;
seklinde görüntülenmektedir.
(*Her ne kadar raporlama faaliyetlerinde yer alan çözümler (Görsel, Tasarımsal ve Sorgu Dili) gün geçtikçe farklı bir ihtiyacı doğursa ve geliştiricilerin güncelleme yönlü beklentileri bu yönde olsa da unutmayalım ki en başta gerekli olan özellik/nitelik ya da vazgeçilmez Güvenlik olmalıdır.)
4-New Way of Expressing Date and DateTime Values
New Way of Expressing Date and DateTime Values (Date ve DateTime Değerlerini İfade Etmenin Yeni Yolu) olarak ifade edilen yeniliğimiz ile; rapor geliştiricileri tarafından çeşitli tarih bazlı sorgu analizleri gerçekleştirilirken kullanılan gün değerine ek olarak saat değerleri tek tip format üzerinden kullanılabilecek şekilde geliştirici çözümleri arasına dahil edildi.
Hatırlatma: Zaman konusuna değinmişken geçmişte dinamik olarak gerçekleştirmiş olduğumuz takvim tablosu detaylarına bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Öncelikle ilgili yeniliğe ait geçmiş ve güncelleme dahilinde kullanılabilen sorgu formatlarına göz atalım, sonrasında ise mini bir kontrol ile değişim duyarlılığını ölçümleyelim.
Geçmiş Power BI sorgu karşılığı; (farklı saniye düzeyinde absürt değerler olarak)
Test1 = 01-01-2018 12:30:00
Test2 = 01-10-2018 10:00:59
Mevcut (Güncelleme) Power BI sorgu karşılığı; (farklı saniye düzeyinde absürt değerler olarak)
Test3 = 01-01-2018 12:30:00
Test4 = 01-10-2018 10:00:59
olarak belirleyelim.
Peki bu değerler karşılıklı olarak eşit mi? (Güncellemeye göre evet tabiki!)
Yani; Test1=Test3 ve Test2=Test4 mü ?
Hemen buna yönelik basit bir kontrol gerçekleştirelim.
Power BI görsel karşılığı olarak ise;
şeklinde görüntülenmektedir.
Hemen ilgili sonuç değerini bir Card (Kart) görseli üzerinde görüntüleyelim; (Renklendirme formatlı)
elbetteki hata yapılmadığı takdirde sonuç doğru (1) olacaktır.
(*Her geçen gün geliştiricilerin talepleri arasında yer alan “ilgili tarihten sonra/önce” gibi talepler adına filtreler üzerinden sınırlama getirmek yerien karmaşıklığı önlemek adına sade hoş bir çözüm olarak dile getirilebilir.
Tabi ki kullanıldığı ölçüde!!!)
5-Evaluation Configuration Settings
Evaluation Configuration Settings (Değerlendirme Yapılandırması Ayarları) olarak ifade edilen yeniliğimiz ile; Power BI Desktop içerisine verileri aktarırken (Import Mode) ya da doğrudan okurken (Direct Querry Mode) sorgu performansı optimizasyonu belirleme tercihi geliştirici kullanımı özelliklerine dahil edildi.
Hatırlatma: Mevcut sürümden önce sorgu performansı optimizasyonu düzenlenmesine ait açıklamalı çözüme bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
File (Dosya) / Options & Settings (Seçenekler ve Ayarlar) / Options (Seçenekler) / Data Load (Veri Yüklemesi)
üzerinden erişebilirsiniz.
Burada opsiyonel olarak size sunulmuş tercihler ise;
- Maximum number of simultaneous evaluations (Maksimum eşzamanlı değerlendirme sayısı): Eşzamanlı olarak ele alınacak sorgu değerlendirme sayısını belirlemenizi sağlar.
Varsayılan olarak, maksimum eşzamanlı değerlendirme sayısı, makinedeki mantıksal CPU çekirdeği sayısına eşittir. Minimum değer 1’dir ve maksimum değer, makinedeki mantıksal CPU çekirdeklerinin sayısına eşittir. - Maximum memory used per simultaneous evaluation (MB) (Eşzamanlı değerlendirme başına kullanılan maksimum bellek (MB)): Eşzamanlı olarak değerlendirme başına kullanılabilir belleği kontrol edebilmenizi sağlar.
Bu opsiyonel ayar, değerlendirme başına kullanılabilir belleği MB cinsinden yapılandırır ve varsayılan olarak Power BI, değerlendirme başına maksimum 432 MB bellek ayırma yetkisine sahiptir.
Minimum değer 1’dir (minimum 256 önerilir) ve teorik (ancak önerilmez) maksimum değer, makinedeki RAM’in maksimum eşzamanlı değerlendirme sayısına bölünmesiyle elde edilen %100’e eşittir. (maksimum eşzamanlı değerlendirme sayısı ile belirlenir)
Ele aldığımız başlıkların yanı sıra birkaç ek yapılandırma ve özellik yeni güncelleştirme ile Power BI ekosistemine dahil edildi.
Kalan ek güncellemelere;
videosu üzerinden ya da,
https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-august-2021-feature-summary/
blog yazısı üzerinden erişebilirsiniz.
Gelecek yazılarda görüşmek üzere.
İyi çalışmalar…